'Nooit Meer Auschwitz' lezing 2024

Historicus Nikita Petrov

De eenentwintigste Nooit Meer Auschwitz Lezing is gehouden op woensdag 24 januari 2024. De spreker dit jaar was Historicus Nikita Petrov. Lees hieronder meer over Nikita Petrov en de organisatie Memorial.

Na de lezing nam Dr. Nikita Petrov, namens Memorial, de Annetje Fels-Kupferschmidt onderscheiding in ontvangst.

Voorafgaand aan de lezing werd de Laudatio uitgesproken door Prof. Dr. Nanci Adler.

Nooit Meer Auschwitz lezing gemist?

Download de tekst van de lezing van Dr. Nikita Petrov als PDF. Ook de tekst van de Laudatio vindt u in de pdf
Het bestand opent in een nieuw venster of komt bij uw downloads te staan.
Binnenkort staat een opname van de lezing van Nikita Petrov ook op ons filmkanaal.

Nikita Petrov en Memorial

Memorial werd eind jaren tachtig van de vorige eeuw in de periode van glasnost onder Mikhail Gorbatsjov opgericht, met als doel een monument op te richten ter herdenking van de miljoenen slachtoffers van het Stalinisme. Dit monument, een reusachtige zwerfsteen uit een van de Goelag-werkkampen, verrees in 1990 in Moskou recht tegenover het hoofdkwartier van de Russische geheime dienst (vroeger KGB). Naast het herdenken van de slachtoffers van een 70-jaar dictatuur, heeft Memorial de afgelopen decennia een uniek archief aangelegd van ooggetuigenissen van de Stalinistische terreur én juridische- en sociale hulp verleend aan overlevenden en hun nakomelingen. Memorial is in de loop der jaren uitgegroeid tot het meest gezaghebbende wetenschappelijk informatiecentrum over de gevolgen van het Stalinisme ter wereld. Sinds de negentiger jaren houdt de beweging zich ook bezig met recente mensenrechtenschendingen in Rusland.

Dr. Nikita Petrov (Kyiv, 1957) is vanaf het begin werkzaam bij Memorial. Hij is onderzoeker en vicevoorzitter van het wetenschappelijk informatiecentrum van Memorial. Petrov promoveerde in 2008 aan het Oost-Europa Instituut van de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie ‘De geschiedenis van de veiligheidsdiensten in de voormalige Sovjet-Unie’.

Lees het interview met Dr. Nikita Petrov dat werd gepubliceerd in het Auschwitz Bulletin 2023, nr 4
[PDF bestand opent in nieuw venster of komt bij uw downloads te staan]

 

Fotografie: DPHOTO/Dirk P.H. Spits

Klik op de kleine foto's om een grote versie te zien.

Meer over de lezing

'Nooit Meer Auschwitz' Lezing

Jaarlijks organiseert het Nederlands Auschwitz Comité in samenwerking met het NIOD, instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, en de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de 'Nooit Meer Auschwitz' Lezing.

Lees verder >>

Annetje Fels-Kupferschmidt onderscheiding

Aan de lezing is een jaarlijkse onderscheiding verbonden die de naam draagt van de in 2001 overleden erevoorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Annetje Fels-Kupferschmidt. 

Lees verder >>

Voorgaande sprekers

De 'Nooit Meer Auschwitz' Lezing werd voor het eerst in 2004 gehouden door Raul Hilberg. Na hem volgden vele prominente sprekers.

Lees verder

Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!