Films

Nooit Meer Auschwitz lezing

Sinds 2004 organiseert het Nederlands Auschwitz Comité in samenwerking met het NIOD, Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) jaarlijks de 'Nooit Meer Auschwitz' Lezing.
Elk jaar wordt een prominente gast uitgenodigd om te komen spreken.

2023, Patrick Desbois

Patrick Desbois is een rooms katholiek priester. Na zijn studie wiskunde heeft hij aan het katholieke seminarie gestudeerd. Daarna bestuurdeerde hij het Jodendom bij Yad-Vashem en het antisemitisme.

2022, Deborah Dwork

Deborah Dwork wordt internationaal geprezen voor haar wetenschappelijke prestaties en ze is de autoriteit op het gebied van universitaire educatie over de Holocaust.

2020, Joachim Gauck

Joachim Gauck is een Duits politicus, dominee, en voormalig anti-communistische mensenrechtenactivist in de DDR.

2019, Philippe Sands


Professor Philippe Sands is een expert in internationaal recht op het gebied van maritiem recht, milieuzaken, handel, genocide en andere schendingen van mensenrechten en internationaal strafrecht.

2018, Deborah E. Lipstadt


Deborah Lipstadt is een Amerikaans historica, bekend van haar boeken Denying the Holocaust, History on Trial: My Day in Court with a Holocaust Denier en The Eichmann Trial. 

2017, Timothy Snyder


Timothy Snyder is een beroemd Amerikaans hoogleraar geschiedenis aan Yale University. Hij is gespecialiseerd in Holocaust-studies en Oost Europa en beheerst tien Europese talen. 

2016, Roméo A. Dallaire


Luitenant-generaal b.d. Roméo A. Dallaire ontving op 27 januari in Het Koninklijk Instituut voor de Tropen de Annetje Fels-Kupferschmidt Onderscheiding. Naar aanleiding van deze onderscheiding sprak Roméo Dallaire de 13e Nooit Meer Auschwitz-lezing uit.

2015, Abram de Swaan


Op 21 januari 2015 organiseerden het Nederlands Auschwitz Comité, het NIOD, Instituut voor oorlogs-. holocaust- en genocide studies en de Sociale Verzekeringsbank voor de twaalfde keer de 'Nooit Meer Auschwitz Lezing'. De lezing werd gehouden in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam.

2014, Moreno Ocampo


Op 23 januari 2014 organiseerde het Nederlands Auschwitz Comité, het NIOD, Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies en de Sociale Verzekeringsbank voor de elfde keer de 'Nooit Meer Auschwitz Lezing'. De lezing werd gehouden in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam

2011, Daniel Liebeskind


Daniel Libeskind de 'architect van het gedenken' heeft op 27 januari 2011 de achtste 'Nooit Meer Auschwitz Lezing' gehouden in Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam en kreeg bij deze gelegenheid de Annetje Fels-Kupferschmidt Onderscheiding uitgereikt.

Gedreven, bevlogen, bezeten

In 2010 maakt Deborah van der Starre kennis met Jacques Grishaver de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. Grishaver vecht op dat moment al meer dan vijf jaar voor een monument ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Holocaust. Wanneer de gemeente Amsterdam in 2010 besluit zijn levenswerk te torpederen, zoekt Grishaver de publiciteit. Hij kan deze afwijzing niet accepteren. Van der Starre volgt Jacques Grishaver tijdens zijn niet aflatende inspanningen voor zijn namenwand voor de vermoordde Joden en Roma en Sinti en praat met vriend en vijand over Grishaver en dat levert een ontroerend portret op van 'een Mokumse jongen' die voor niets en niemand bang is.

Het belang van het Holocaust Namenmonument Nederland

Ruim 102.000 slachtoffers van de Holocaust krijgen 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog een eigen monument. In Amsterdam zal een monument verrijzen met alle namen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers die geen graf hebben. Alle namen van Joden, Sinti en Roma die vanuit Nederland zijn vervolgd en gedeporteerd, alsmede gedeporteerde Nederlandse Joden woonachtig in andere landen, die in naziconcentratie- en vernietigingskampen zijn vermoord, alsook zij die zijn omgekomen door honger of uitputting tijdens transporten en dodenmarsen en waar geen graf van bekend is. Daarmee krijgt Nederland eindelijk een tastbaar gedenkteken waar 102.000 Joden en 220 Sinti en Roma zowel individueel als collectief kunnen worden herdacht.

Jacques Grishaver

Gerdi Verbeet

Jeroen Krabbé

Ruud de Wild

102.000 namen; een bittere Amsterdamse affaire


Documentaire over de mogelijke totstandkoming van een monument met de 102.000 namen van Nederlandse slachtoffers van de Holocaust die geen eigen graf of gedenkplaats hebben. De documentaire vertelt de ontstaansgeschiedenis van de diverse plannen die er in Nederland zijn geïnitieerd. En zal aan de hand daarvan ook een antwoord worden geven op de vraag: hoe kan het dat er in Nederland anno 2015 nog steeds geen monument is dat alle vervolgingsslachtoffers herdenkt?

Wat doet het Nederlands Auschwitz Comité?

In deze video zie je beelden van de activiteiten waarmee het Nederlands Auschwitz Comité blijft waarschuwen voor de gevolgen van discriminatie en antisemitisme. Bekijk beelden van de jaarlijks terugkerende Nationale Holocaust Herdenking, de Nooit Meer Auschwitz lezing, de reis naar Polen en een bezoek van Libeskind aan de locatie waar het (door hem ontworpen) Holocaust Namen Monument wordt gebouwd.

Retourtje Polen

In 2010 vertrekt Deborah v/d Starre naar Polen. Ze is een van de ruim honderd deelnemers aan een reis die het Nederlands Auschwitz Comité organiseert. Op het programma staan onder meer bezoeken aan de voormalige concentratiekampen Auschwitz, Majdanek en Sobibor. Van der Starre spreekt als journaliste met verschillende deelnemers die allemaal hun eigen reden hebben om de trip te maken, maar tijdens de reis en vooral ook tijdens de gesprekken, wordt Deborah steeds meer met zichzelf geconfronteerd.

 

Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!