Actueel

24 | 07 | 23

Ontmoet het verleden

Hoe is het om als kind een oorlog mee te maken? In de tentoonstelling 'De Kracht van Ontmoeten'
kijk en luister je mee met ontmoetingen tussen basisschoolleerlingen en Joodse ouderen uit dezelfde buurt die, als kind, de Tweede Wereldoorlog meemaakten. Als onderdeel van het educatieprogramma “Oorlog in mijn buurt” interviewen kinderen ouderen over hoe dat dat was.

Foto: Yvonne Witte

Ouderen vertellen over hun ervaringen. Wat kunnen we nu nog leren van de oudere stadgenoten die tijdens de ontmoetingen vertellen over hun kindertijd? Het zijn verhalen over angst, verdriet en verlies. Maar ook over een ingeving op het juiste moment, heldere intuïtie en liefde. Hoe hebben zij als slachtoffer van de oorlog veerkracht gevonden? Tijdens de interviews, bij de oudere Amsterdammers thuis, waren schrijvers en fotografen aanwezig. Zij keken en luisterden mee. Welke observaties deden zij? Je ziet het op de foto's, leest het in de teksten en hoort het via audiofragmenten.

Deze tentoonstelling is een samenwerking met Stichting In mijn Buurt – Leren door Ontmoeting. In mijn Buurt brengt jong en oud samen in huiskamers door het hele land. Tijdens persoonlijke ontmoetingen interviewen scholieren ouderen uit hun eigen buurt over een deel van de Nederlandse geschiedenis, zoals het koloniale verleden, migratie of de Tweede Wereldoorlog. Leerlingen worden opgeleid tot de nieuwe Erfgoeddragers van de verhalen van ouderen. Zij nemen deze verhalen mee hun leven in en vertellen ze door bij herdenkingen.
In het Auschwitz Bulletin plaatsen we ieder kwartaal een bijdrage van “Oorlog in mijn buurt”.

De tentoonstelling is nog tot 5 november 2023 te zien in het Amsterdam Museum.

 Overzicht alle actuele berichten >>

 

Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!