Actueel

19 | 07 | 23

Het Knopenmonument

Woensdag 19 juli 2023 is het Knopenmonument voor de 1,5 miljoen vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen onthuld bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork. 

Het monument, bij de ingang van het Herinneringscentrum, is vormgegeven door middel van transparante kubussen met daarin in totaal 1,5 miljoen knopen. Iedere knoop staat voor een kind dat tijdens de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog is vermoord. 
Een kleine kubus met een enkel knoopje staat centraal voor ‘het onbekende kind’. Deze knoop staat symbool voor die duizenden kinderen en duizenden kinderen die door de nazi’s van hun naam werden ontdaan, en van wie het in de afgelopen 78 jaar door onderzoekers nog niet is gelukt deze naam terug te geven.

Initiatiefnemer Jeroen Krabbe: "Nu zie je hoeveel 1,5 miljoen is als getal. Een knoop is zo persoonlijk. Want daar kleed je je mee aan en weer uit." Het idee voor het Knopenmonument komt van Jeroen Krabbé. Hij liet zich inspireren door het Bialik Buttons Project van het Melbourne Holocaust Museum, die met hulp van studenten 1,5 miljoen knopen verzamelden. De knopen voor het monument zijn ingezameld door leerlingen van de middelbare school De Nieuwe Veste in het Overijsselse Hardenberg. 

Van de 6 miljoen vermoorde Joden tijdens de Holocaust, waren ongeveer 1,5 miljoen van hen kinderen. Vanuit kamp Westerbork werden tienduizenden kinderen en jongeren gedeporteerd. Zij werden vrijwel altijd direct na aankomst in kampen zoals Auschwitz, Sobibor en Mauthausen vermoord.

Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, aanwezig bij de onthulling: ;"Meer dan 1,5 miljoen kinderen. Het is gewoon niet te bevatten."

Vanaf donderdag 20 juli is het monument voor het publiek te bezichtigen in het Herinneringscentrum.

 Overzicht alle actuele berichten >>

 

Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!