Actueel

14 | 07 | 2023

Holocaustontkenning wordt strafbaar

Het wordt expliciet verboden om in het openbaar de Holocaust te ontkennen, te bagatelliseren of goed te praten. Dat heeft het demissionaire kabinet besloten op voorstel van minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid. Discriminatie en racisme zijn al wel wettelijk verboden en ook het ontkennen van de Holocaust was al strafbaar, maar het stond nog niet expliciet omschreven en opgenomen in de wet. Dat gebeurt nu wel. 

Het Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Foto: Marga Beesemer

Het verbod geldt niet alleen voor Holocaustontkenning. Ook andere (publiekelijk) beledigende vormen van vergoelijking, ontkenning of bagatellisering van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden zijn hiermee expliciet strafrechtelijk verboden. Er komt een maximale gevangenisstraf van een jaar op te staan.

Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, juicht het besluit van het demissionaire kabinet toe. Temeer, omdat met dit verbod straks slachtoffers en nabestaanden van genocide en andere oorlogsmisdaden ook specifiek beschermd worden tegen bijzonder kwetsende uitlatingen.

"We worden geconfronteerd met toenemend antisemitisme, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Jodenhaat dreigt salonfähig te worden. Dit baart mij ontzettend veel zorgen en wij mogen dit niet onbeantwoord laten. Want de les van de Holocaust is geen geschiedenisles. Het gaat ook over het hier en nu. Het gaat over discriminatie, uitsluiting en uiteindelijk: vernietiging. Antisemitisme is een aanval op de samenleving als geheel. We moeten met elkaar een streep trekken. En die streep is onder andere het wettelijk strafbaar stellen van het ontkennen van de Holocaust."

Met het besluit geeft het demissionaire kabinet uitvoering aan Europese verplichtingen, als onderdeel van het wetsvoorstel Herimplementatie Europees strafrecht. Van alle EU-landen is Nederland hekkensluiter in het wettelijk strafbaar maken van het ontkennen van de Holocaust. Zo werd in Roemenië al in 2015 een verbod ingesteld en zijn ook Duitsland en andere West-Europese landen allang tot deze maatregel overgegaan.

 



Overzicht alle actuele berichten >>

 

Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!