Hun verhalen doven langzaam uit want het zijn inmiddels tachtigers en negentigers en elk jaar worden het er minder. Daarom is het zo belangrijk dat we stil staan en herdenken want anders zouden we zomaar de lessen uit de historie kunnen vergeten.

Asje van Dijk, burgemeester van Barneveld

Nationale Holocaust Herdenking

Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genocides. Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers. Rondom deze dag worden in Nederland door vele organisaties activiteiten georganiseerd. Bekijk het volledige programma op de website van Holocaust Memorial Day.
De activiteiten worden afgesloten met de Nationale Holocaust Herdenking welke plaats vindt in Amsterdam op de laatste zondag in januari.

Terugblik Herdenking 2024

Kijk hier terug naar de Herdenking van 28 januari 2024. Hier vindt U ook de teksten van de speeches en een fotoreportage van de herdenking 2024.

Herdenking 2025

Op zondag 26 januari 2025 organiseert het Nederlands Auschwitz Comité de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheimpark in Amsterdam. U bent allen van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Het is dan 80 jaar geleden dat Nederland is bevrijd en is het eveneens 80 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd.

Vanaf 10:00 uur bent u welkom in het Stadhuis van Amsterdam, ingang Amstel. Om 10:50 uur vertrekt vanaf het Stadhuis de Stille Tocht naar het Wertheimpark.

De herdenking begint om 11:30 uur met toespraken waarna het Jizkor en Kaddisj worden uitgesproken. Na de officiële kranslegging is er voor iedereen tijdens het defilé gelegenheid om een krans of bloemen op het monument te leggen.

Voor diegenen die slecht ter been zijn, zijn in het Wertheimpark zitplaatsen aanwezig.

Om kracht bij te zetten aan het belang van de doelstelling ’Nooit Meer Auschwitz’ is een grote opkomst, als een signaal tegen het opkomend antisemitisme, van buitengewone betekenis. Dus is niet alleen uw deelname, maar ook die van uw kinderen, familie, vrienden en kennissen, meer dan ooit van grote waarde.

Programma samengevat:
10:00 uur: Verzamelen voor de Stille Tocht in de hal van het Stadhuis te Amsterdam, hoofdingang aan de Amstelzijde
10:50 uur: Begin Stille tocht naar Wertheimpark
11:30 uur: Herdenking bij het Spiegelmonument ’Nooit Meer Auschwitz’
12.15 uur: Einde herdenking

Live televisie-uitzending
De nationale Holocaust Herdenking 2025 zal weer door de NOS integraal worden uitgezonden op NPO 1.

 

 

Verder lezen

Terugblik Herdenking 2024

Op zondag 28 januari 2024 organiseerde het Nederlands Auschwitz Comité de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheimpark in Amsterdam. Bekijk de foto's en lees de toespraken.

Lees verder

 

Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!