Actueel

22 | 02 | 2024

Symposium ’Excavating Sobibor’

Op 14 maart 2024, vindt in het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam van 09.30 tot 17.00 uur het internationale symposium ’Excavating Sobibor’ plaats.
De bijeenkomst markeert de afronding van het NIOD-project Sobibor.

Archeologie van de vernietiging

Het archeologisch onderzoek op het terrein van het voormalige nazivernietigingskamp Sobibor, dat begon in 2000 en doorging tot 2020, is de meest omvangrijke archeologische opgraving die ooit op een Holocaustlocatie heeft plaatsgevonden. Voor deze conferentie brengt het NIOD een internationale groep van interdisciplinaire wetenschappers bijeen om de resultaten van het archeologisch onderzoek naar Sobibor te bespreken. In een breder perspectief biedt het symposium een retrospectief en een toekomstgericht onderzoek naar de rol en betekenis van archeologisch onderzoek op Holocaustlocaties en andere plaatsen van terreur, waarbij mogelijk vernieuwende inzichten worden verkend die verbonden zijn aan deze herdenkingsplaatsen. Bijzonder is dat de drie archeologen Wojtek Mazurek (Polen) Yoram Haimi (Israeal) en Ivar Schute eveneens aanwezig zijn.

Symposium bijwonen?
Dat kan. De entree is gratis.
Registratie is verplicht via: bestuurssecretariaat@niod.knaw.nl.
De voertaal is Engels.

Documentaire 'Deadly Deception at Sobibor'

Op het symposium zal de Amerikaanse filmmaker/producer Gary Hochman een bijdrage leveren. Sinds 2008 filmde hij vrijwel elk jaar de opgravingen in Sobibor. Enkele scenes uit zijn documentaire 'Deadly Deception at Sobibor' (2023) die een impressie te geven van het omvangrijke archeologische werk zullen worden getoond. Als last-minute initiatief heeft het NIOD samen met het Verzetsmuseum Amsterdam een vertoning van de hele documentairefilm (1 uur en 40 minuten) mogelijk gemaakt in het Verzetsmuseum.

Volledige documentaire zien?
Dat kan. Op vrijdag 15 maart van 15.00 tot 18.00 uur in het Verzetsmuseum.
Plantage Kerklaan 61, Amsterdam.
Toegang is gratis, maar reserveren is verplicht en kan via: https://www.verzetsmuseum.org/nl/agenda/deadly-deception-at-sobibor.
De film is Engelstalig en niet ondertiteld.

Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!