Actueel

'Nooit Meer Auschwitz' lezing 2019

22 | 11 | 2018

Op donderdag 24 januari 2019 vindt de Nooit Meer Auschwitz Lezing 2019 plaats. De spreker dit jaar is Professor Philippe Sands.

Professor Philippe Sands ( Londen, 1960)  is een expert in internationaal recht en treedt o.a. op in het Internationale strafhof in Den Haag, Het hof van Justitie van de EU in Luxemburg en het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.
Tevens is hij onderzoeker en universitair docent internationaal recht en is hij auteur van meerdere boeken over internationaal recht. Zijn meest recente boek East West Street is een zoektocht naar zowel eigen verborgen Joodse familiegeschiedenis als naar de oorsprong van het internationaal recht en genocide.

lees hier meer over Professor Philippe Sands

Rijksbouwmeester adopteert 50 namen op Namenmonument

15 | 11 | 2018

Vandaag bracht Rijksbouwmeester Floris Alkemade een bezoek aan het Nederlands Auschwitz Comité in Amsterdam. Bij deze gelegenheid maakte hij ook officieel bekend een donatie te doen aan het Holocaust Namenmonument. 

Vorige week donderdag is Alkemade gekozen tot architect van het jaar 2018 onder de lezers van Architectenweb. In zijn dankwoord zei Alkemade vereerd te zijn met deze prijs, waaraan tevens een geldbedrag van 5.000 euro verbonden is. Hij vertelde ook dat hij dit bedrag aan twee initiatieven doneert. 

Jacques Grishaver en Floris Alkemade bij de maquette van het Holocaust Namenmonument. Foto: Dirk H. Spits

Tijdens zijn vele bezoeken en ontmoetingen als Rijksbouwmeester komt hij initiatieven tegen die hem extra raken. Daarvan zijn er twee die volgens hem een extra steun verdienen: het jongerenhospice Xenia in Leiden en het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Met het schenken van de helft van het geldbedrag aan het Namenmonument adopteert de Rijksbouwmeester symbolisch 50 namen. Over zijn keuze om aan het initiatief van het Auschwitz Comité bij te dragen zei Alkemade: “Ik doe dit vanuit het besef dat er discussie is maar dat ik juist daarom redenen zie om juist uw betekenisvolle initiatief te steunen.” 

Het Nederlands Auschwitz Comité is buitengewoon dankbaar voor de steun die ze van Floris Alkemade krijgt. Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité: “Het is meer dan een prachtig gebaar. Het is ook fantastisch dat mensen als Floris Alkemade pal staan voor de realisatie van dit belangrijke monument”. 

...................

Wilt u ook bijdragen aan het Holocaust Namenmonument?
Lees verder op namenmonument.nl en kies de manier die het beste bij u past >>

Nederlands Auschwitz Comité is leugens rondom Holocaust Namenmonument zat!

13 | 10 | 2018

In afwachting van de uitspraak van de bezwaarcommissie, zit het groepje tegenstanders niet stil. Met flyers en ingezonden brieven - vol met leugens, halve waarheden en meningen die als feiten worden gepresenteerd - proberen zij de publieke opinie te beïnvloeden en zo de komst van het monument te dwarsbomen. Opvallend genoeg geven zogenaamde ‘kwaliteitskranten’ regelmatig een podium zoals laatst het suggestieve artikel in het NRC, dat suggereert dat het Namenmonument er niet gaat komen. Zonder aanleiding en zonder enige vorm van context krijgt een boze buurtbewoner bijna een hele pagina om onzin te verkopen. 

Wij hebben er steeds voor gekozen om niet te reageren, om op onze handen te blijven zitten. Vaak tandenknarsend. Maar eerder deze week kregen wij een open brief van een groepje buurtbewoners onder ogen, waarvoor ondertekenaars werden geronseld. De brief is bedoeld om binnenkort te publiceren. Deze brief staat zo vol met leugens, dat wij nu wel moeten reageren. Wij hebben besloten de brief openbaar te maken, voorzien van ons commentaar. U kunt deze brief hier lezen

Ondertussen wachten wij de uitspraak van de bezwaarcommissie af. Dit kan elk moment gebeuren. Wij zijn vol vertrouwen in een positieve uitspraak, zeker nadat de Amsterdamse gemeenteraad in juli zich voor de tweede keer unaniem heeft uitgesproken voor de realisatie van het monument.

Voorzitter Auschwitz Comité ontvangt hoge onderscheiding Oostenrijk

03 | 05 | 2018

Voorzitter Nederlands Auschwitz Comité ontvangt hoge onderscheiding republiek Oostenrijk 
Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, is onderscheiden met het Gouden Ereteken van Verdienste voor de Republiek Oostenrijk. Hij ontving de onderscheiding vandaag uit handen van de ambassadeur van Oostenrijk, mevrouw Dr. Heidemaria Gürer, voor zijn werk voor het Auschwitz Comité en zijn strijd tegen antisemitisme, racisme en uitsluiting. 

Lees het hele bericht met de toespraak die werd uitgesproken tijdens de plechtigheid >>

Holocaust Namenmonument naar Weesperstraat

13 | 05 | 2016

Na een uitgebreid onderzoek naar mogelijke locaties voor het op te richten Holocaust Namenmonument Nederland, heeft het college van B&W van Amsterdam gekozen voor een groenstrook aan de Weesperstraat. Het plantsoen, gelegen aan het begin van de Weesperstraat ter hoogte van de Protestantse Diakonie, voldoet aan alle voorwaarden die het Nederlands Auschwitz Comité gesteld heeft bij de inventarisatie van de verschillende locaties.

Het  Auschwitz Comité – initiatiefnemer van het monument - is verheugd dat er nu eindelijk duidelijkheid lijkt te komen over de locatie. Vanaf nu kan de focus weer volledig gericht zijn op de daadwerkelijke realisatie van een monument dat er eigenlijk al zo lang had moeten zijn.

Het wachten is nu op de definitieve goedkeuring van de gemeenteraad, die 22 juni aanstaande hierover een besluit zal nemen. Daarna kan Daniel Libeskinds ontwerp voor het monument worden aangepast aan de eisen die deze nieuwe locatie met zich meebrengt.

Eindelijk komt er een monument met de namen van ALLE slachtoffers uit Nederland die geen eigen graf hebben. U kunt ons daarbij helpen, door namen te adopteren of anderszins bij te dragen. >> Ga naar de website www.namenmonument.nl om te doneren.

Actie Namenmonument

Januari 2014 - heden

"Laat hun namen voortleven"

Ruim 102.000 Joodse en 220 Sinti en Roma slachtoffers van de Holocaust krijgen 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog een eigen monument. In Amsterdam zal een monument verrijzen met alle namen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers. Al meer dan 16.000 mensen hebben het initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité gesteund tot het realiseren van een Namenmonument in Nederland. De bouw van het Holocaust Namenmonument Nederland kan alleen doorgaan als u meehelpt het project te doen slagen. Iedereen kan meebouwen aan dit indrukwekkende gedenkteken voor de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Bouw mee en ga naar www.holocaustnamenmonument.nl

 

Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!