Actueel

Jacques Grishaver ontvangt Gouden Medaille voor het realiseren van het Namenmonument

30 | 01 | 2022

Voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité Jacques Grishaver heeft de Gouden Medaille ontvangen. Hij kreeg de hoogste onderscheiding van de stad uit handen van burgemeester Halsema voor het realiseren van het Nationaal Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat. De onderscheiding kreeg hij vanmiddag na de jaarlijkse Holocaust Herdenking.

Foto: Gemeente Amsterdam

Het Holocaust Namenmonument werd september vorig jaar onthuld en bevat de namen van 102.000 Holocaustslachtoffers. Al in 2006 kwam Grishaver met het initiatief voor het monument.

Hij wilde een plek waar alle namen van de Nederlandse slachtoffers die geen eigen graf hebben, zichtbaar en tastbaar zijn voor de nabestaanden. In iedere steen is de naam, geboortedatum en leeftijd van overlijden gegraveerd. 

Kijk op de website van AT5 een reportage over het Holocaust Namenmonument, met onder anderen initiatiefnemer Jacques Grishaver en nabestaande Max Arpels Lezer.

Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de website van AT5

 

Nooit Meer Auschwitz Lezing 2022 - Deborah Dwork

08 | 11 | 2021

Op 26 januari 2022 zal professor Deborah Dwork de NMA Lezing houden en de Annetje Fels-Kupferschmidt onderscheiding uitgereikt krijgen.
Lees meer over de spreker van de 18de Nooit Meer Auschwitz Lezing

Jacques Grishaver benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

15 | 10 | 2021

Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, is voor zijn jarenlange inzet voor het Holocaust Namenmonument benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Femke Halsema overhandigde Grishaver de onderscheiding.

© Foto: Dirk P.H. Spits
Koning onthult op 19 september Nationaal Holocaust Namenmonument

25 | 08 |2021

Op zondagmiddag 19 september 2021 onthult Zijne Majesteit de Koning samen met Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, het nieuwe Holocaust Namenmonument in Amsterdam.

© Foto: Dirk P.H. Spits

Met het Holocaust Namenmonument krijgt Nederland ruim 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog eindelijk een monument met de namen van de 102.000 Nederlandse Holocaustslachtoffers die geen graf hebben. Het door de Pools-Amerikaanse architect Daniël Libeskind ontworpen monument staat aan de Weesperstraat in Amsterdam.

Besloten programma
In de naastgelegen Hoftuin van de Protestantse Diakonie vindt op 19 september een besloten programma plaats, onder meer minister-president Mark Rutte en Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema spreken de beperkte groep genodigden toe.
Aansluitend onthult koning Willem-Alexander samen met Jacques Grishaver het monument, in aanwezigheid van een aantal overlevenden en nabestaanden.

U kunt de onthulling live volgen
De onthulling wordt live uitgezonden door de NOS op NPO 1.
De uitzending begint om 13:30 uur en duurt tot circa 15:15 uur.

Het officiële programma gaat om 14:00 uur van start.
Als ceremoniemeester zal Jeroen Krabbé optreden.
Na het uitspreken van de gebeden Kaddisj en Yizkor zal de openingsplechtigheid worden verricht.
Daarna gaat Zijne Majesteit de Koning in het monument in gesprek met een aantal overlevenden.

Actie Namenmonument

Januari 2014 - heden

"Laat hun namen voortleven"

Ruim 102.000 Joodse en 220 Sinti en Roma slachtoffers van de Holocaust krijgen 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog een eigen monument. In Amsterdam zal een monument verrijzen met alle namen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers. Al meer dan 16.000 mensen hebben het initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité gesteund tot het realiseren van een Namenmonument in Nederland. De bouw van het Holocaust Namenmonument Nederland kan alleen doorgaan als u meehelpt het project te doen slagen. Iedereen kan meebouwen aan dit indrukwekkende gedenkteken voor de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Bouw mee en ga naar www.holocaustnamenmonument.nl

 

Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!