Actueel

Terugblik op de Nationale Holocaust Herdenking 28 januari 2018

02-02-2018

Op zondag 28 januari 2018 organiseerde het Nederlands Auschwitz Comité de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark in Amsterdam. Een fotoimpressie, de toespraken en een link naar de uitzending kunt u nu bekijken op onze website.
De Stille Tocht en de Herdenking zijn live door de NOS uitgezonden. 

 

Nooit Meer Auschwitz Lezing 24 januari 2018

03-02-2018

De vijftiende Nooit Meer Auschwitz Lezing werd gehouden op woensdag 24 januari 2018 door Professor dr. Deborah E. Lipstadt, Amerikaans hoogleraar in de Moderne Joodse Geschiedenis en Holocaust Studies. 

De lezing werd gehouden in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam, aanvang 15.00 uur. Professor Lipstadt heeft na het uitspreken van haar lezing de Annetje Fels Kupferschmidt Onderscheiding in ontvangst genomen. Bekijk de foto's en binnenkort ook de tekst van de lezing via deze link.

Holocaust Namenmonument naar Weesperstraat

13-05-2016

Na een uitgebreid onderzoek naar mogelijke locaties voor het op te richten Holocaust Namenmonument Nederland, heeft het college van B&W van Amsterdam gekozen voor een groenstrook aan de Weesperstraat. Het plantsoen, gelegen aan het begin van de Weesperstraat ter hoogte van de Protestantse Diakonie, voldoet aan alle voorwaarden die het Nederlands Auschwitz Comité gesteld heeft bij de inventarisatie van de verschillende locaties.

Het  Auschwitz Comité – initiatiefnemer van het monument - is verheugd dat er nu eindelijk duidelijkheid lijkt te komen over de locatie. Vanaf nu kan de focus weer volledig gericht zijn op de daadwerkelijke realisatie van een monument dat er eigenlijk al zo lang had moeten zijn.

Het wachten is nu op de definitieve goedkeuring van de gemeenteraad, die 22 juni aanstaande hierover een besluit zal nemen. Daarna kan Daniel Libeskinds ontwerp voor het monument worden aangepast aan de eisen die deze nieuwe locatie met zich meebrengt.

Eindelijk komt er een monument met de namen van ALLE slachtoffers uit Nederland die geen eigen graf hebben. U kunt ons daarbij helpen, door namen te adopteren of anderszins bij te dragen. >> Ga naar de website www.namenmonument.nl om te doneren.

Actie Namenmonument

Januari 2014 - heden

"Laat hun namen voortleven"

Ruim 102.000 Joodse en 220 Sinti en Roma slachtoffers van de Holocaust krijgen 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog een eigen monument. In Amsterdam zal een monument verrijzen met alle namen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers. Al meer dan 16.000 mensen hebben het initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité gesteund tot het realiseren van een Namenmonument in Nederland. De bouw van het Holocaust Namenmonument Nederland kan alleen doorgaan als u meehelpt het project te doen slagen. Iedereen kan meebouwen aan dit indrukwekkende gedenkteken voor de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Bouw mee en ga naar www.holocaustnamenmonument.nl