Actueel

Nooit Meer Auschwitz Lezing 24 januari 2018

06-12-2017

De vijftiende Nooit Meer Auschwitz Lezing zal worden gehouden op woensdag 24 januari 2018 door Professor dr. Deborah E. Lipstadt, Amerikaans hoogleraar in de Moderne Joodse Geschiedenis en Holocaust Studies. 

De lezing wordt gehouden in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam, aanvang 15.00 uur. Professor Lipstadt zal na het uitspreken van haar lezing de Annetje Fels Kupferschmidt Onderscheiding in ontvangst nemen. Aanmelden kan via deze link

Nationale Holocaust Herdenking 28 januari 2018

05-12-2017

Op zondag 28 januari 2018 organiseert het Nederlands Auschwitz Comité de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark in Amsterdam. 
U bent van harte welkom in de hal van het Stadhuis van Amsterdam vanaf 10.00 uur. Om 11.00 uur vertrekt van daar een Stille Tocht naar het Wertheimpark. De Herdenking begint om 11.30 uur en zal rond 12.15 eindigen. Na de herdenking kunnen particulieren en organisaties kransen en bloemen bij het monument leggen. De Stille Tocht en de Herdenking worden live door de NOS uitgezonden.

Het programma samengevat:

10.00 uur Verzamelen voor de Stille Tocht in de hal van het Stadhuis te Amsterdam, hoofdingang aan de Amstelzijde.
11.00 uur Start Stille Tocht naar Wertheimpark.
11.30 uur Herdenking bij het Spiegelmonument "Nooit meer Auschwitz".
Sprekers: Jacques Grishaver (voorzitter Nederlands Auschwitz Comité), Mark Rutte (minister-president), Jozias van Aartsen (waarnemend burgemeester van Amsterdam), Jessica Durlacher (schrijfster), Jair van der Reis (deelnemer NAC Polenreis 2017), Rabbijn Menno ten Brink (Kaddisj- en Jizkorgebeden).
Muziek: Carmel Quintet o.l.v. Doron Peper, Koninklijk Zigeunerorkest Tata Mirando.

Burgemeester van Amsterdam overleden

06-10-2017

Het Nederlands Auschwitz Comite condoleert de familie en nabestaanden van Burgemeester Eberhard van der Laan en de stad Amsterdam met het overlijden van deze markante persoonlijkheid. Wij zullen hem missen.
Lees het volledige condoleance bericht van het Nederlands Auschwitz Comité (pdf opent in nieuw venster).

Eberhard van der Laan tijdens de Nationale Holocaust Herdenking in januari 2017
Foto: Dirk P.H. Spits

Holocaust Namenmonument naar Weesperstraat

13-05-2016

Na een uitgebreid onderzoek naar mogelijke locaties voor het op te richten Holocaust Namenmonument Nederland, heeft het college van B&W van Amsterdam gekozen voor een groenstrook aan de Weesperstraat. Het plantsoen, gelegen aan het begin van de Weesperstraat ter hoogte van de Protestantse Diakonie, voldoet aan alle voorwaarden die het Nederlands Auschwitz Comité gesteld heeft bij de inventarisatie van de verschillende locaties.

Het  Auschwitz Comité – initiatiefnemer van het monument - is verheugd dat er nu eindelijk duidelijkheid lijkt te komen over de locatie. Vanaf nu kan de focus weer volledig gericht zijn op de daadwerkelijke realisatie van een monument dat er eigenlijk al zo lang had moeten zijn.

Het wachten is nu op de definitieve goedkeuring van de gemeenteraad, die 22 juni aanstaande hierover een besluit zal nemen. Daarna kan Daniel Libeskinds ontwerp voor het monument worden aangepast aan de eisen die deze nieuwe locatie met zich meebrengt.

Eindelijk komt er een monument met de namen van ALLE slachtoffers uit Nederland die geen eigen graf hebben. U kunt ons daarbij helpen, door namen te adopteren of anderszins bij te dragen. >> Ga naar de website www.namenmonument.nl om te doneren.

Actie Namenmonument

Januari 2014 - heden

"Laat hun namen voortleven"

Ruim 102.000 Joodse en 220 Sinti en Roma slachtoffers van de Holocaust krijgen 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog een eigen monument. In Amsterdam zal een monument verrijzen met alle namen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers. Al meer dan 16.000 mensen hebben het initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité gesteund tot het realiseren van een Namenmonument in Nederland. De bouw van het Holocaust Namenmonument Nederland kan alleen doorgaan als u meehelpt het project te doen slagen. Iedereen kan meebouwen aan dit indrukwekkende gedenkteken voor de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Bouw mee en ga naar www.holocaustnamenmonument.nl