Actueel

Polenreis Nederlands Auschwitz Comité en Nederlandse Politie.

08-04-2017

Een grote delegatie van de Nederlandse politie was in april 2017 in Polen op een door het Nederlands Auschwitz Comité en het Joods politienetwerk georganiseerde reis naar de vernietigingskampen.

Het werd een indrukwekkende reis waar niet alleen over de geschiedenis gesproken werd maar waar nadrukkelijk ook de link werd gelegd naar de huidige verharding in onze maatschappij en de toekomst van Nederland. Een Nederland waar Joden bang zijn met een keppeltje te lopen en homostellen niet meer hand in hand over straat durven.

Lees het volledige bericht hier.

Zeist draagt bij aan Holocaustmonument

08-03-2017

De gemeente Zeist trekt ruim 5000 euro uit om de namen van 102 Joodse plaatsgenoten die in de oorlog werden weggevoerd en vermoord bij te laten schrijven op het nieuw te bouwen Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Dat heeft de gemeenteraad in een motie vrijwel unaniem besloten. De indieners van de motie vonden het "wenselijk dat de gemeente Zeist een morele en financiële bijdrage levert aan de realisatie van dit monument." Op het monument moeten alle namen komen te staan van Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Het laten bijschrijven van een naam kost 50 euro. De bouw start komende zomer.

Lees het volledige bericht op de website van De Nieuwsbode 

Kabinet steunt Nationale Holocaust Museum en Namenmonument

27-01-2017

Om te begrijpen wat het betekent om in vrijheid te leven, blijft het herdenken van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust cruciaal. Daarom steunt staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) twee initiatieven die het herdenken van en de herinnering aan de Holocaust en haar slachtoffers invulling geven: het Nationale Holocaust Museum en het Namenmonument in Amsterdam.

Lees het hele bericht op de website van Rijksoverheid

Nooit Meer Auschwitz lezing 2017

06-12-2016

De veertiende Nooit Meer Auschwitz-Lezing wordt gehouden door Timothy Snyder en vindt plaats op woensdag 25 januari 2017 in Amsterdam. 

Meer over de Nooit Meer Auschwitz lezing

Het Nederlands Auschwitz Comité presenteert het nieuwe ontwerp van het Holocaust Namenmonument Nederland

16-12-2016

Ontworpen door de wereldberoemde architect Daniel Libeskind

Het Nederlandse Auschwitz Comité heeft samen met de Pools-Joodse architect Daniel Libeskind op 16 december 2016 het nieuwe ontwerp voor het Holocaust Namenmonument Nederland gepresenteerd. Dit nationale monument komt – meer dan 70 jaar na afloop van de Tweede Wereldoorlog! – in het hart van het Joods Kwartier in Amsterdam, daar waar het zich heeft afgespeeld.

Het zal het eerste gedenkteken zijn met al de namen van de 102.000 Joden en 220 Roma en Sinti die in de oorlog zijn vermoord. Het komt te staan aan de Weesperstraat, ter hoogte van de Hermitage/ Protestantse Diaconie, en in de nabijheid van belangrijke Joodse culturele instituties als de Portugese Synagoge en het Joods Historisch Museum.

Bekijk het nieuwe ontwerp op de website van het Holocaust Namenmonument

Nationale Holocaust Herdenking 2017

06-12-2016

De Nationale Holocaust Herdenking 2017 vond plaats op zondag 29 januari. Het Nederlands Auschwitz Comité organiseert deze Herdenking  bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheim­park te Amsterdam.

Bekijk de foto's en lees de toespraken van deze indrukwekkende bijeenkomst.

Meer over de Holocaust Herdenking 2017

Hoop voor Holocaustmonument

27-08-2016

Zaterdag 27 augustus besteedde De Telegraaf maar liefst twee pagina’s aan het Holocaust Namenmonument! Een mooi artikel, over het proces tot nu toe, over de downs én over de ups, over de nieuwe locatie aan de Weesperstraat. Vanaf nu zijn we weer volop bezig met de snelle realisatie.

Lees het hele artikel op de website van het Namenmonument >>

Beyond Anne Frank

20-07-2016

The New York Times besteedt aandacht aan het Holocaust Namenmonument.
Hier vindt u het artikel Beyond Anne Frank: The Dutch Tell Their Full Holocaust Story op de website van NYT (link opent in nieuw venster).

Amsterdamse kinderen benoemd tot Erfgoeddrager

05-07-2016

58 Amsterdamse kinderen zijn benoemd tot Erfgoeddragers van Amsterdam. Het komende jaar zullen zij als vertegenwoordiger van de stad het verhaal van Amsterdammers die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, doorgeven. Want de geschiedenis van de stad Amsterdam wordt gevormd door alle Amsterdammers samen. Elke Amsterdammer heeft ook een eigen levensverhaal.

De kinderen volgden het onderwijsprogramma ‘Oorlog in mijn buurt’, waarbij ze ouderen in hun buurt interviewden over hun ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij werden vandaag officieel tot Erfgoeddrager benoemd in aanwezigheid van de ouderen die zij hebben geïnterviewd.

Wethouder Simone Kukenheim: “Een van de manieren om onderling begrip tussen Amsterdammers, jong en oud, te realiseren is het uitwisselen van elkaars persoonlijke verhalen.”

In voorgaande jaren spraken de jonge Erfgoeddragers onder andere bij de Nationale Herdenking van de Februaristaking en op Bevrijdingsdag.

Gemeenteraad Amsterdam unaniem: Holocaust Namenmonument in de Weesperstraat

22-06-2016

De Amsterdamse gemeenteraad heeft vanmiddag ingestemd met het voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders de groenstrook tussen de Hermitage/Hoftuin en de Weesperstraat, aan te wijzen als locatie voor het Holocaust Namenmonument.
Het raadsbesluit was unaniem en is voltrokken zonder verdere discussie. In stemverklaringen gaven alle partijen aan blij te zijn met het historische besluit.

Het ontwerp voor het Holocaust Namenmonument zal worden gemaakt door de befaamde Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind, o.a. architect van het Joods Museum in Berlijn en Masterplanner van Ground Zero in New York.

Deel erfpachtgelden voor Namenmonument

17-05-2016

Burgemeester Van der Laan zegt deel erfpachtgelden Amsterdam toe aan Namenmonument

De gemeente Amsterdam stelt tien miljoen euro beschikbaar als tegemoetkoming voor de erfpacht die Joodse oorlogsslachtoffers na terugkeer uit de kampen of de onderduik moesten betalen. Op zondag 15 mei zei burgemeester Eberhard van der Laan dat het college van b. en w. dit voorstelt aan de gemeenteraad. Het geld kan worden besteed aan projecten of programma's als het Nationaal Holocaust Museum of het Holocaust Namenmonument.

Het Nederlands Auschwitz Comité is zeer gelukkig met deze toezegging. Hiermee komt de realisatie van het Holocaust Namenmonument een grote stap dichterbij. Eindelijk een eigen monument voor de ruim 102.000 slachtoffers van de Holocaust!

Het Namenmonument zal de namen dragen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers die geen graf hebben. Alle namen van Joden, Sinti en Roma die vanuit Nederland zijn vervolgd en gedeporteerd, alsmede gedeporteerde Nederlandse Joden woonachtig in andere landen, die in naziconcentratie- en vernietigingskampen zijn vermoord, alsook zij die zijn omgekomen door honger of uitputting tijdens transporten en dodenmarsen en waar geen graf van bekend is. Daarmee krijgt Nederland eindelijk een tastbaar gedenkteken waar 102.000 Joden en 220 Sinti en Roma zowel individueel als collectief kunnen worden herdacht.

Holocaust Namenmonument naar Weesperstraat

13-05-2016

Na een uitgebreid onderzoek naar mogelijke locaties voor het op te richten Holocaust Namenmonument Nederland, heeft het college van B&W van Amsterdam gekozen voor een groenstrook aan de Weesperstraat. Het plantsoen, gelegen aan het begin van de Weesperstraat ter hoogte van de Protestantse Diakonie, voldoet aan alle voorwaarden die het Nederlands Auschwitz Comité gesteld heeft bij de inventarisatie van de verschillende locaties.

Het  Auschwitz Comité – initiatiefnemer van het monument - is verheugd dat er nu eindelijk duidelijkheid lijkt te komen over de locatie. Vanaf nu kan de focus weer volledig gericht zijn op de daadwerkelijke realisatie van een monument dat er eigenlijk al zo lang had moeten zijn.

Het wachten is nu op de definitieve goedkeuring van de gemeenteraad, die 22 juni aanstaande hierover een besluit zal nemen. Daarna kan Daniel Libeskinds ontwerp voor het monument worden aangepast aan de eisen die deze nieuwe locatie met zich meebrengt.

Eindelijk komt er een monument met de namen van ALLE slachtoffers uit Nederland die geen eigen graf hebben. U kunt ons daarbij helpen, door namen te adopteren of anderszins bij te dragen. >> Ga naar de website www.namenmonument.nl om te doneren.

Opening Nationaal Holocaust Museum

04-05-2016

Het Nationaal Holocaust Museum opende op maandag 16 mei 2016 zijn deuren in de voormalige Hervormde Kweekschool aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. De eerste expositie is De ondergang van Abraham Reiss van Jeroen Krabbé. In negen monumentale schilderijen verbeeldt Krabbé het levensverhaal van zijn grootvader. Hiermee gaat de eerste fase van het Nationaal Holocaust Museum van start, het eerste museum in Nederland dat de complete geschiedenis van de vervolging en vernietiging van de joden in Nederland vertelt aan het grote publiek.

Actie Namenmonument

Januari 2014 - heden

"Laat hun namen voortleven"

Ruim 102.000 Joodse en 220 Sinti en Roma slachtoffers van de Holocaust krijgen 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog een eigen monument. In Amsterdam zal een monument verrijzen met alle namen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers. Al meer dan 16.000 mensen hebben het initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité gesteund tot het realiseren van een Namenmonument in Nederland. De bouw van het Holocaust Namenmonument Nederland kan alleen doorgaan als u meehelpt het project te doen slagen. Iedereen kan meebouwen aan dit indrukwekkende gedenkteken voor de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Bouw mee en ga naar www.holocaustnamenmonument.nl