Actueel

1 miljoen euro extra per jaar beschikbaar voor Holocaustonderwijs

28 | 06 | 2024
Het demissionaire kabinet trekt vanaf volgend jaar 1 miljoen euro extra uit om de kennis over de Holocaust onder Nederlanders te verbeteren. Dat staat in het Nationaal Plan Versterking Holocausteducatie.

Lees verder >>

Langs kronkelwegen van geluk

28 | 06 | 2024

Langs kronkelwegen van geluk vertelt het aangrijpende verhaal van Herbert Sarfatij (1937-2023) en zijn Joodse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Herbert Sarfatij, historicus en archeoloog, neemt de lezer in Langs Kronkelwegen van Geluk mee in zijn zoektocht naar zijn eigen vroegste geschiedenis tijdens de oorlogsjaren 1940-1945. Als zesjarig Joods jongetje uit Amsterdam wordt Herbert ondergebracht bij een pleeggezin in Friesland. Hij blijft daar ruim twee jaar, krijgt een nieuwe naam en identiteit en leert te zwijgen over zijn Joodse afkomst.

Lees verder >>

Treausure

28 | 06 | 2024

In Treasure speelt Stephen Fry een Auschwitz-overlevende: "Het was de kunst om niet te veel van zijn verborgen leed te laten zien".

Lees verder >>

Onderzoek zet Kamp Amersfoort in ander licht

30 | 05 | 2024
Kamp Amersfoort werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's gebruikt om verschillende groepen op te sluiten, zoals verzetsstrijders, ontduikers van de Arbeitseinsatz, communisten, slachtoffers van razzia’s en krijgsgevangenen. Hoewel het kamp voornamelijk bekend staat als een doorgangskamp voor dwangarbeiders, toont Amanda Kluveld van de Universiteit Maastricht in haar boek "Het vergeten verhaal van de Joodse gevangenen van Kamp Amersfoort" aan dat het kamp een grotere rol speelde bij de Holocaust dan voorheen werd gedacht.

Lees verder >>

Tentoonstelling Beroofd

30 | 05 | 2024
Met de tentoonstelling Beroofd, persoonlijke verhalen over de roof en restitutie van Joods cultuurbezit, wordt de emotionele impact zichtbaar van de roof van persoonlijke bezittingen tijdens het naziregime. Centraal staan acht persoonlijke verhalen over de strijd die overlevenden en nabestaanden van vermoorde Joden na de oorlog moesten voeren om deze bezittingen, en daarmee hun waardigheid, weer terug te krijgen. Beroofd, persoonlijke verhalen over de roof en restitutie van Joods cultuurbezit is een samenwerking tussen het Joods Cultureel Kwartier en het Rijksmuseum. De tentoonstelling is tot en met 27 oktober 2024 te zien in het Joods Museum en het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam.

Lees verder op de website van Joods Cultureel kwartier >>

Nationale Herdenking Vervolging Sinti & Roma

30 | 05 | 2024

Tijdens de Nationale Herdenking Vervolging Sinti & Roma op 26 mei 2024 op het voormalige kampterrein van kamp Westerbork is stil gestaan bij het transport van 19 mei 1944 naar Auschwitz-Birkenau. De herdenking begon met een stille tocht vanaf de slagboom op het voormalige kampterrein naar het monument De 102.000 Stenen. Tijdens de tocht werden de namen voorgelezen van de Sinti en Roma die op 19 mei 1944 werden gedeporteerd. 

Van generatie op generatie
Veel vervolgingsslachtoffers zwegen decennialang over hun ervaringen. En hun familieleden en met name hun kinderen, worstelend met hun eigen identiteit, doorbraken deze stilte niet. Inmiddels wordt er steeds meer gesproken over de impact van de vervolging en doorwerking van trauma in de volgende generaties. 
 

Kinderherdenking

30 | 05 | 2024
Op 22 mei 2024 vond in de Hollandse Schouwburg de kinderherdenking plaats. Kinderen van Rosj Pina en … bouwden een nieuw monument in de herdenkingstuin. 


Aan de hand van houtenkoffertjes met namen van leeftijdsgenootjes noemden zij de namen en zongen een lied.
Lees verder en bekijk meer foto's >>

Toespraak Jacques Grishaver tijdens Jom Hasjoa Herdenking

06|05|2024

Video: Boris Klatser

Op Jom Hasjoa, de dag van de Sjoa (het Hebreeuws woord voor catastrofe en vernietiging), herdenkt de Joodse gemeenschap over de hele wereld de moord op bijna zes miljoen Europese Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jom Hasjoa valt op 27 Nisan in de Hebreeuwse kalender. Op deze dag kwamen in 1943 de Joden in het getto van Warschau in opstand tegen de nazi's.

Monitor Antisemitisme incidenten Nederland 2023

26|04|2024

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) onthult dat het aantal gemelde antisemitische incidenten in Nederland explosief is gestegen. Met name op scholen bereikte het antisemitisme in 2023 schrikbarende niveaus, wat een ongekend dieptepunt markeert in de meer dan 40-jarige geschiedenis van de rapportage van deze Joodse organisatie. Deze alarmerende trend weerspiegelt niet alleen een zorgwekkende realiteit, maar onderstreept ook de dringende noodzaak van collectieve actie om deze haatzaaiende uitlatingen te bestrijden en een veilige omgeving te creëren voor alle gemeenschappen.

Lees verder >>

Hollandia Kattenburg

26|04|2024

Het Comité Herdenking Hollandia Kattenburg heeft recentelijk op hun website de namen, foto's en levensverhalen van de slachtoffers van de razzia bij de Hollandia Kattenburg fabriek op 11 november 1942 onthuld. Deze daad van herdenking brengt niet alleen de verschrikkingen van het verleden naar voren, maar verbindt ook de menselijke verhalen achter de tragische gebeurtenissen met de hedendaagse wereld. De digitale namenlijst, aangevuld met nieuwe persoonlijke gegevens, nodigt ons uit om te gedenken, te eren en te delen. Het herdenken van deze levens is niet alleen een daad van respect, maar ook een oproep tot het bewaren van hun nagedachtenis voor toekomstige generaties. Ontdek hun verhalen, eer hun namen en draag bij aan dit belangrijke werk van herinnering en rechtvaardigheid.

Lees verder >>

Symposium Sobibor

26 | 04 | 2024

Op donderdag 14 maart 2024 vond het internationale symposium 'Excavating Sobibor' plaats. Dit evenement belichtte de afronding van meer dan vijftien jaar archeologisch onderzoek in Sobibor. Dit onderzoek bracht een verscheidenheid aan ontdekkingen aan het licht, variërend van tienduizenden artefacten tot de fundamenten van de gaskamers, waardoor een diepgaand historisch inzicht ontstond. Het symposium bracht internationale wetenschappers en experts samen om te reflecteren op de ontdekkingen en om nieuwe perspectieven te verkennen van de herinnering aan de Holocaust.

Lees verder >>

Bezoek deelnemers Polenreis 2023 aan voormalig kamp Westerbork

26 | 03 | 2024

Op zondag 17 maart 2024 brachten 40 deelnemers van de Polenreis 2023 een bezoek aan voormalig kamp Westerbork op uitnodiging van de directie. Tijdens een rondleiding door het kamp werd ook het huis van kampcommandant Gemmeker bezocht, een zeldzame gelegenheid omdat het normaal gesproken niet toegankelijk is voor het publiek en nog steeds in zijn oorspronkelijke staat verkeert.

Lees verder >>

Bijzondere kartonnen schaakstukken gevonden onder vloer in Auschwitz

26 | 03 | 2024

In voormalig concentratiekamp Auschwitz zijn onder de vloer van een gevangenenbarak kartonnen schaakstukken gevonden. Onderzoekers troffen 35 ongelijke kartonnen kaartjes aan die gebruikt konden worden als schaakstukken, meldt het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau op woensdag 20 maart 2024.

Lees verder >>

Première Verdwenen Stad

26 | 03 | 2024

Op maandag 11 maart vond in het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam de première en boekpresentatie van Verdwenen Stad plaats. Documentaire en boek gaan over de deportatie van de Amsterdamse Joden van 1942 tot 1944.
Over de dubieuze rol van de Nederlandse Spoorwegen werd al veel gezegd en geschreven, maar over de rol die de Amsterdamse trams speelden tijdens de deportatie van tienduizenden Joden gaat het doorgaans een stuk minder. De documentaire wil daar verandering in brengen, en reist met de originele ‘deporteer tram’ door de stad om dit onbekende verhaal te vertellen.

Lees verder >>

Solidariteit

26 | 03 | 2024

Op dinsdag 5 maart 2024 vond in cultureel centrum 't Zonnehuis in Amsterdam-Noord de eerste vertoning plaats van de documentaire 'Rebellie van de Hoop', gevolgd door de presentatie van het gelijknamige boek van Aline Pennewaard. Documentaire en boek geven op indringende wijze de geschiedenis weer van twintig jaar solidariteit met de vrijheidsdrang van en de acties voor de Joden in de Sovjet-Unie van de jaren 1970 en 1980.
Rebellie van de hoop vertelt over twee decennia strijd van het Nederlandse Solidariteitscomité voor de Sovjet-Joden.

Lees verder >>

Internationaal symposium Excavating Sobibor

22 | 02 | 2024

Op 14 maart 2024, vindt in het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam van 09.30 tot 17.00 uur het internationale symposium ’Excavating Sobibor’ plaats. 
De bijeenkomst markeert de afronding van het NIOD-project ‘Sobibor. Archeologie van de vernietiging’.

Lees verder >>

Zie wat er gebeurt

12 | 11 | 2023

Plotseling was het er weer. Het gevoel dat je als Jood in Nederland niet veilig meer bent. Dat je overal op sociale media berichten tegenkomt waarin Joden hun én jouw grote ongerustheid uitspreken. Zoals die van schrijfster Miriam Rotenstreich op Facebook: ‘We moeten weer gaan letten op wie we wel en niet kunnen vertrouwen. Wie ons wel of niet zal verraden als het erop aankomt. Nooit gedacht dat het zó ver zou komen.’

Lees verder >>

Holocaust ontkenning wordt strafbaar

14 | 07 | 2023

Het wordt expliciet verboden om in het openbaar de Holocaust te ontkennen, te bagatelliseren of goed te praten. Dat heeft het demissionaire kabinet besloten op voorstel van minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid. Discriminatie en racisme zijn al wel wettelijk verboden en ook het ontkennen van de Holocaust was al strafbaar, maar het stond nog niet expliciet omschreven en opgenomen in de wet. Dat gebeurt nu wel.

Lees verder >>

Oeuvreprijs Eberhartje voor Jacques Grishaver

17 | 06 | 2023

De oeuvreprijs, het Eberhartje, is door voorzitter van Stichting Amsterdammer van het Jaar, Marcel La Rose, uitgereikt aan Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité en initiatiefnemer van het Holocaust Namenmonument. Jacques Grishaver kreeg het na vijftien jaar en tal van rechtszaken voor elkaar dat in september 2021 het Nationaal Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat werd onthuld.

Lees verder >>

Het Knopenmonument

19 | 07 | 23

Woensdag 19 juli 2023 is het Knopenmonument voor de 1,5 miljoen vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen onthuld bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork. 
Initiatiefnemer Jeroen Krabbe: "Nu zie je hoeveel 1,5 miljoen is als getal. Een knoop is zo persoonlijk. Want daar kleed je je mee aan en weer uit."

Lees verder over het Knopenmonument >>

Ontmoet het verleden

24 | 07 |23

Hoe is het om als kind een oorlog mee te maken? In de tentoonstelling 'De Kracht van Ontmoeten' kijk en luister je mee met ontmoetingen tussen basisschoolleerlingen en Joodse ouderen uit dezelfde buurt die, als kind, de Tweede Wereldoorlog meemaakten. Als onderdeel van het educatieprogramma 'Oorlog in mijn buurt' interviewen kinderen ouderen over hoe dat dat was. Ouderen vertellen over hun ervaringen. Wat kunnen we nu nog leren van de oudere stadgenoten die tijdens de ontmoetingen vertellen over hun kindertijd?

Lees verder over De Kracht van Ontmoeten >>

 

Eervolle getuigenis

27 | 01 | 2023

Ook vandaag de dag ziet het Auschwitz Comité ‘Nooit meer Auschwitz’ als een opdracht om ervoor te waken dat we nooit vergeten en om te blijven waarschuwen voor waar fascisme, antisemitisme en rassenwaan toe kunnen leiden.

Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité heeft vandaag, als overlevende van de Holocaust, de Verenigde Naties in New York toe mogen spreken.
Dit deed hij tijdens de herdenkingsceremonie van de Holocaust Memorial day, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust.

Lees de toespraak van Jacques Grishaver en kijk terug naar de uitzending en de foto's >>

Actie Namenmonument

Januari 2014 - heden

"Laat hun namen voortleven"

Ruim 102.000 Joodse en 220 Sinti en Roma slachtoffers van de Holocaust hebben 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog een eigen monument gekregen. In Amsterdam is een monument verrezen met alle namen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers. Al meer dan 16.000 mensen hebben het initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité gesteund tot het realiseren van een Namenmonument in Nederland. Uw steun is nog steeds nodig! Ga naar www.holocaustnamenmonument.nl en zie hoe u kunt bijdragen aan dit prachtige monument.

 

Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!