Actueel

Nationale Holocaust Herdenking 2019

10 | 02 | 2019

Op zondag 27 januari 2019 organiseerde het Nederlands Auschwitz Comité de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheimpark in Amsterdam. Sprekers waren burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, Jacques Grishaver (voorzitter Nederlands Auschwitz Comité), Gerdi Verbeet (voorzitter van het Nationaal Comité 4&5 mei) en Duco van Eijkelenburg (deelnemer NAC Polenreis 2018). 

Op onze website kunt u de toespraken teruglezen en de uitzending van de NOS terugkijken.

Tineke Nusink ontwerpt nieuwe Annetje Fels-Kupferschmidt onderscheiding

24 | 01 | 2019

Personen die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt in het realiseren van de doelstellingen van het Nederlands Auschwitz Comité, ontvangen de Annetje Fels-Kupferschmidt Onderscheiding. De voorgaande jaren was dat een plastiek van Jan Wolkers; een glazen zandloper waarin het zand niet meer doorlopen wil, symboliserend dat de tijd bleef stilstaan. Deze onderscheidingen waren niet meer beschikbaar en het bedrijf dat ze maakte kon geen nieuwe exemplaren meer leveren.

voorzijde Annetje Fels-Kupferschmidt onderscheiding

Vorig jaar besloot het bestuur van het Nederlands Auschwitz Comité een nieuw ontwerp te laten maken. De opdracht werd dit keer gegund aan de Nederlandse beeldhouwer Tineke Nusink (Maassluis, 1951). Nusink rondde in 1974 cum laude de Rotterdamse Academie voor Beeldende kunsten af, waar zij les had van Arie Teeuwisse, Ian Pieters, Bram Roth en Pieter d‘Hont. In Nederland is haar werk te zien op diverse openbare en semi-openbare locaties en in musea (Utrecht, Uithoorn, Alkmaar, Spijkenisse, Rotterdam, Wassenaar, Winterswijk). Lees hier meer over de  Annetje Fels-Kupferschmidt onderscheiding.

Nusink: ‘De enige voorwaarde voor het ontwerp was dat de letters NMA (Nooit Meer Auschwitz) heel duidelijk zichtbaar zouden zijn. Eigenlijk van het allereerste moment was men het eens met mijn schetsvoorstellen. Die ben ik later op mijn atelier verder uit gaan werken.Daar ben ik wel enige weken mee bezig geweest. Ik werkte op ovalen stukken karton en hout, waar ik overheen boetseerde – de letters, de figuren. De wagon op de achterzijde heb ik eerst opgebouwd met strookjes karton.’

achterzijde Annetje Fels-Kupferschmidt onderscheiding

‘Daarna heb ik wasmodellen gemaakt van voor- en achterzijde, om die weer tegen elkaar te boetseren. Van dat geheel werd weer een wasmodel gemaakt. Die kon naar de bronsgieterij om het verder af te werken.’

’De letters op de voorzijde heb ik in punten laten uitlopen, wat een associatie oproept met de punten van een kapotte Davidsster. Ik heb ze buiten het vlak laten vallen, om - samen met de kleur - de rauwheid van die periode te accentueren.‘

’De hele onderscheiding is aan de voorkant aan beide zijden iets naar elkaar toe gebogen om de beklemming nog extra te benadrukken.’

'Nooit Meer Auschwitz' lezing 2019

26 | 02 | 2019

Op donderdag 24 januari 2019 vond de Nooit Meer Auschwitz Lezing 2019 plaats. De spreker dit jaar was Professor Philippe Sands. U kunt de volledige tekst van de lezing op deze website downloaden.

Professor Philippe Sands ( Londen, 1960)  is een expert in internationaal recht en treedt o.a. op in het Internationale strafhof in Den Haag, Het hof van Justitie van de EU in Luxemburg en het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.
Tevens is hij onderzoeker en universitair docent internationaal recht en is hij auteur van meerdere boeken over internationaal recht. Zijn meest recente boek East West Street is een zoektocht naar zowel eigen verborgen Joodse familiegeschiedenis als naar de oorsprong van het internationaal recht en genocide.

lees hier meer over Professor Philippe Sands , download de teksten van de lezing of bekijk de foto's.

Holocaust Namenmonument naar Weesperstraat

13 | 05 | 2016

Na een uitgebreid onderzoek naar mogelijke locaties voor het op te richten Holocaust Namenmonument Nederland, heeft het college van B&W van Amsterdam gekozen voor een groenstrook aan de Weesperstraat. Het plantsoen, gelegen aan het begin van de Weesperstraat ter hoogte van de Protestantse Diakonie, voldoet aan alle voorwaarden die het Nederlands Auschwitz Comité gesteld heeft bij de inventarisatie van de verschillende locaties.

Het  Auschwitz Comité – initiatiefnemer van het monument - is verheugd dat er nu eindelijk duidelijkheid lijkt te komen over de locatie. Vanaf nu kan de focus weer volledig gericht zijn op de daadwerkelijke realisatie van een monument dat er eigenlijk al zo lang had moeten zijn.

Het wachten is nu op de definitieve goedkeuring van de gemeenteraad, die 22 juni aanstaande hierover een besluit zal nemen. Daarna kan Daniel Libeskinds ontwerp voor het monument worden aangepast aan de eisen die deze nieuwe locatie met zich meebrengt.

Eindelijk komt er een monument met de namen van ALLE slachtoffers uit Nederland die geen eigen graf hebben. U kunt ons daarbij helpen, door namen te adopteren of anderszins bij te dragen. >> Ga naar de website www.namenmonument.nl om te doneren.

Actie Namenmonument

Januari 2014 - heden

"Laat hun namen voortleven"

Ruim 102.000 Joodse en 220 Sinti en Roma slachtoffers van de Holocaust krijgen 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog een eigen monument. In Amsterdam zal een monument verrijzen met alle namen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers. Al meer dan 16.000 mensen hebben het initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité gesteund tot het realiseren van een Namenmonument in Nederland. De bouw van het Holocaust Namenmonument Nederland kan alleen doorgaan als u meehelpt het project te doen slagen. Iedereen kan meebouwen aan dit indrukwekkende gedenkteken voor de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Bouw mee en ga naar www.holocaustnamenmonument.nl

 

Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!