Actueel

Bezoek deelnemers Polenreis 2023 aan voormalig kamp Westerbork

26 | 03 | 2024

Op zondag 17 maart 2024 brachten 40 deelnemers van de Polenreis 2023 een bezoek aan voormalig kamp Westerbork op uitnodiging van de directie. Tijdens een rondleiding door het kamp werd ook het huis van kampcommandant Gemmeker bezocht, een zeldzame gelegenheid omdat het normaal gesproken niet toegankelijk is voor het publiek en nog steeds in zijn oorspronkelijke staat verkeert.

Lees verder >>

Bijzondere kartonnen schaakstukken gevonden onder vloer in Auschwitz

26 | 03 | 2024

In voormalig concentratiekamp Auschwitz zijn onder de vloer van een gevangenenbarak kartonnen schaakstukken gevonden. Onderzoekers troffen 35 ongelijke kartonnen kaartjes aan die gebruikt konden worden als schaakstukken, meldt het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau op woensdag 20 maart 2024.

Lees verder >>

Première Verdwenen Stad

26 | 03 | 2024

Op maandag 11 maart vond in het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam de première en boekpresentatie van Verdwenen Stad plaats. Documentaire en boek gaan over de deportatie van de Amsterdamse Joden van 1942 tot 1944.
Over de dubieuze rol van de Nederlandse Spoorwegen werd al veel gezegd en geschreven, maar over de rol die de Amsterdamse trams speelden tijdens de deportatie van tienduizenden Joden gaat het doorgaans een stuk minder. De documentaire wil daar verandering in brengen, en reist met de originele ‘deporteer tram’ door de stad om dit onbekende verhaal te vertellen.

Lees verder >>

Solidariteit

26 | 03 | 2024

Op dinsdag 5 maart 2024 vond in cultureel centrum 't Zonnehuis in Amsterdam-Noord de eerste vertoning plaats van de documentaire 'Rebellie van de Hoop', gevolgd door de presentatie van het gelijknamige boek van Aline Pennewaard. Documentaire en boek geven op indringende wijze de geschiedenis weer van twintig jaar solidariteit met de vrijheidsdrang van en de acties voor de Joden in de Sovjet-Unie van de jaren 1970 en 1980.
Rebellie van de hoop vertelt over twee decennia strijd van het Nederlandse Solidariteitscomité voor de Sovjet-Joden.

Lees verder >>

Internationaal symposium Excavating Sobibor

22 | 02 | 2024

Op 14 maart 2024, vindt in het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam van 09.30 tot 17.00 uur het internationale symposium ’Excavating Sobibor’ plaats. 
De bijeenkomst markeert de afronding van het NIOD-project ‘Sobibor. Archeologie van de vernietiging’.

Lees verder >>

Zie wat er gebeurt

12 | 11 | 2023

Plotseling was het er weer. Het gevoel dat je als Jood in Nederland niet veilig meer bent. Dat je overal op sociale media berichten tegenkomt waarin Joden hun én jouw grote ongerustheid uitspreken. Zoals die van schrijfster Miriam Rotenstreich op Facebook: ‘We moeten weer gaan letten op wie we wel en niet kunnen vertrouwen. Wie ons wel of niet zal verraden als het erop aankomt. Nooit gedacht dat het zó ver zou komen.’

Lees verder >>

Holocaust ontkenning wordt strafbaar

14 | 07 | 2023

Het wordt expliciet verboden om in het openbaar de Holocaust te ontkennen, te bagatelliseren of goed te praten. Dat heeft het demissionaire kabinet besloten op voorstel van minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid. Discriminatie en racisme zijn al wel wettelijk verboden en ook het ontkennen van de Holocaust was al strafbaar, maar het stond nog niet expliciet omschreven en opgenomen in de wet. Dat gebeurt nu wel.

Lees verder >>

Oeuvreprijs Eberhartje voor Jacques Grishaver

17 | 06 | 2023

De oeuvreprijs, het Eberhartje, is door voorzitter van Stichting Amsterdammer van het Jaar, Marcel La Rose, uitgereikt aan Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité en initiatiefnemer van het Holocaust Namenmonument. Jacques Grishaver kreeg het na vijftien jaar en tal van rechtszaken voor elkaar dat in september 2021 het Nationaal Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat werd onthuld.

Lees verder >>

Het Knopenmonument

19 | 07 | 23

Woensdag 19 juli 2023 is het Knopenmonument voor de 1,5 miljoen vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen onthuld bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork. 
Initiatiefnemer Jeroen Krabbe: "Nu zie je hoeveel 1,5 miljoen is als getal. Een knoop is zo persoonlijk. Want daar kleed je je mee aan en weer uit."

Lees verder over het Knopenmonument >>

Ontmoet het verleden

24 | 07 |23

Hoe is het om als kind een oorlog mee te maken? In de tentoonstelling 'De Kracht van Ontmoeten' kijk en luister je mee met ontmoetingen tussen basisschoolleerlingen en Joodse ouderen uit dezelfde buurt die, als kind, de Tweede Wereldoorlog meemaakten. Als onderdeel van het educatieprogramma 'Oorlog in mijn buurt' interviewen kinderen ouderen over hoe dat dat was. Ouderen vertellen over hun ervaringen. Wat kunnen we nu nog leren van de oudere stadgenoten die tijdens de ontmoetingen vertellen over hun kindertijd?

Lees verder over De Kracht van Ontmoeten >>

 

Eervolle getuigenis

27 | 01 | 2023

Ook vandaag de dag ziet het Auschwitz Comité ‘Nooit meer Auschwitz’ als een opdracht om ervoor te waken dat we nooit vergeten en om te blijven waarschuwen voor waar fascisme, antisemitisme en rassenwaan toe kunnen leiden.

Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité heeft vandaag, als overlevende van de Holocaust, de Verenigde Naties in New York toe mogen spreken.
Dit deed hij tijdens de herdenkingsceremonie van de Holocaust Memorial day, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust.

Lees de toespraak van Jacques Grishaver en kijk terug naar de uitzending en de foto's >>

Actie Namenmonument

Januari 2014 - heden

"Laat hun namen voortleven"

Ruim 102.000 Joodse en 220 Sinti en Roma slachtoffers van de Holocaust hebben 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog een eigen monument gekregen. In Amsterdam is een monument verrezen met alle namen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers. Al meer dan 16.000 mensen hebben het initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité gesteund tot het realiseren van een Namenmonument in Nederland. Uw steun is nog steeds nodig! Ga naar www.holocaustnamenmonument.nl en zie hoe u kunt bijdragen aan dit prachtige monument.

 

Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!