Actueel

26|04|2024

Hollandia Kattenburg

Onlangs zijn op de website van het Comité Herdenking Hollandia Kattenburg de namen, foto's en verdere persoonsgegevens opgenomen van de slachtoffers van de razzia bij de Hollandia Kattenburg fabriek op 11 november 1942. 

Tijdens deze razzia zijn bijna alle Joodse werknemers opgepakt en op 30 november 1942 naar Auschwitz gedeporteerd. Op acht overlevenden na zijn zij direct na aankomst in Auschwitz op 3 december 1942 vermoord of na een periode van dwangarbeid in kampen in Polen en Duitsland omgekomen. De namen en foto’s van 359 slachtoffers zijn na de oorlog door de directie van Hollandia Kattenburg opgenomen in het 'Boek der Tranen' en zijn later vereeuwigd op het monument op het IJplein in Amsterdam-Noord.

Op basis van gedigitaliseerde bronnen zijn er recent meer persoonlijke gegevens van deze slachtoffers achterhaald. De gegevens uit het boek zijn vergeleken met de transportlijst van 30 november 1942 van Westerbork naar Auschwitz aangevuld met informatie afkomstig van verschillende websites zoals die van het Joods Monument, Netwerk Oorlogsbronnen, de Arolson Archives en het Stadsarchief Amsterdam. Die gegevens zijn verwerkt in het digitale overzicht op de website van het comité Herdenking Hollandia Kattenburg. 

Het Boek der Tranen met alle foto’s van de in Auschwitz vermoorde werknemers heeft inmiddels een vaste plek gekregen in het National Holocaust Museum.

Hierbij de link naar de namenlijst

Dit overzicht bevat basisinformatie over de weggevoerd Joodse medewerkers.

Mocht u aanvullende informatie over deze personen hebben, ook in de vorm van persoonlijke verhalen en foto’s, neem dan contact op met het 11 november Comité Herdenking Hollandia Kattenburg:
info@herdenking-hollandiakattenburg.nl

 

Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!