'Nooit Meer Auschwitz' Lezing

Jaarlijks organiseert het Nederlands Auschwitz Comité in samenwerking met het NIOD, Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de 'Nooit Meer Auschwitz' Lezing.

Elk jaar wordt een prominente gast uitgenodigd om te komen spreken. Aan deze lezing is een  jaarlijkse onderscheiding verbonden die de naam draagt van de in 2001 overleden erevoorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Annetje Fels-Kupferschmidt.

Onze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) met middelen uit de Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en de Lotto. Uw deelname aan deze loterijen wordt daarom van harte aanbevolen.

Lezing 2017

De veertiende Nooit Meer Auschwitz-Lezing werd gehouden door Timothy Snyder op woensdag 25 januari 2017 in Amsterdam. 
Timothy Snyder
is een beroemd Amerikaans hoogleraar geschiedenis aan Yale University. Hij is gespecialiseerd in Holocaust-studies en Oost Europa en beheerst tien Europese talen. Hierdoor is hij uitzonderlijk goed in staat bronnen en archieven in Duitsland en Centraal-Europa te bestuderen.
In het decembernummer van het Auschwitz Bulletin staat een interview met Timothy Snyder (pdf opent in nieuw venster) voor een uitgebreide introductie.

In de Trouw van 27 januari 2017 staat een groot interview met Timothy Snyder 'Holocaust kan zo weer gebeuren' (website opent in nieuw venster).

'Nooit Meer Auschwitz' Lezing gemist?

Download de Nooit Meer Auschwitz lezing van Timothy Snyder (pdf opent in nieuw venster) of bekijk de lezing via onze pagina met Films.

Meer over de lezing

Annetje Fels-Kupferschmidt onderscheiding

Aan de lezing is een jaarlijkse onderscheiding verbonden die de naam draagt van de in 2001 overleden erevoorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Annetje Fels-Kupferschmidt. 

Lees verder >>

Voorgaande sprekers

De 'Nooit Meer Auschwitz' Lezing werd voor het eerst in 2004 gehouden door Raul Hilberg. Na hem volgde vele prominente sprekers.

Lees verder