'Nooit Meer Auschwitz' Lezing

Jaarlijks organiseert het Nederlands Auschwitz Comité in samenwerking met het NIOD, Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de 'Nooit Meer Auschwitz' Lezing.

Elk jaar wordt een prominente gast uitgenodigd om te komen spreken. Aan deze lezing is een jaarlijkse onderscheiding verbonden die de naam draagt van de in 2001 overleden erevoorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Annetje Fels-Kupferschmidt.

Onze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) met middelen uit de Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en de Lotto. Uw deelname aan deze loterijen wordt daarom van harte aanbevolen.

Lezing 2023

De volgende NMA lezing wordt gehouden op 25 januari 2023. Informatie over de spreker volgt zodra er meer over bekend is.

Lezing 2022

De 18e NMA Lezing heeft plaatsgevonden op 3 mei 2022 in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Spreker was Professor Deborah Dwork. Zij is een Amerikaans hoogleraar in de geschiedenis van de Holocaust en de oprichter van het Strassler Center voor Holocaust en Genocide studies alsmede oprichter van Center for the Study of the Holocaust, Genocide, and Crimes Against Humanity aan het Ralph Bunche Institute for International Studies aan City University in New York. 
Ze wordt internationaal geprezen voor haar wetenschappelijke prestaties en ze is de autoriteit op het gebied van universitaire educatie over de Holocaust en heeft vele promovenda in Holocaust en Genocide studies begeleid.

Aansluitend aan de lezing ontving mw. Dwork de Annetje Fels Kupferschmidt Onderscheiding uit handen van Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité.

Lees hier de tekst van de lezing van Professor Deborah Dwork.

Lees hier de tekst van de Laudatio, uitgesproken door Prof. dr. Nanci Adler.

Of kijk de filmopname van de lezing van Professor Deborah Dwork terug op ons filmkanaal.

Lees meer over Debórah Dwork, de spreker van de18de Nooit Meer Auschwitz Lezing

Lees hier het interview van Ellen Lock Met Debórah Dwork in het Auschwitz Bulletin van december 2021

Meer over de lezing

Voorgaande sprekers

De 'Nooit Meer Auschwitz' Lezing werd voor het eerst in 2004 gehouden door Raul Hilberg. Na hem volgden vele prominente sprekers.

Lees verder

'Nooit Meer Auschwitz' lezing 2022

Op 26 januari 2022 organiseert het Nederlands Auschwitz Comité, het NIOD, Instituut voor oorlogs-. holocaust- en genocide studies, en de Sociale Verzekeringsbank voor de achttiende keer de 'Nooit Meer Auschwitz Lezing'. De lezing wordt gehouden door Deborah Dwork.

Lees verder >>

Annetje Fels-Kupferschmidt onderscheiding

Aan de lezing is een jaarlijkse onderscheiding verbonden die de naam draagt van de in 2001 overleden erevoorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Annetje Fels-Kupferschmidt. 

Lees verder >>

Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!