'Nooit Meer Auschwitz' Lezing

Jaarlijks organiseert het Nederlands Auschwitz Comité in samenwerking met het NIOD, Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de 'Nooit Meer Auschwitz' Lezing.

Elk jaar wordt een prominente gast uitgenodigd om te komen spreken. Aan deze lezing is een jaarlijkse onderscheiding verbonden die de naam draagt van de in 2001 overleden erevoorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Annetje Fels-Kupferschmidt.

Onze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) met middelen uit de Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en de Lotto. Uw deelname aan deze loterijen wordt daarom van harte aanbevolen.

Lezing 2024

De Nooit Meer Auschwitz lezing 2024 vindt plaats op woensdag 24 januari in Het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam. De lezing wordt (in het Engels) uitgesproken door historicus Nikita Petrov namens mensenrechtenorganisatie Memorial.
Aansluitend ontvangt Nikita Petrov de Annetje Fels Kupferschmidt Onderscheiding.
De zaal is open om 14:30 uur, de lezing begint om 15:00 uur en duurt tot 16:30 uur. Tot 18:00 uur is er gelegenheid om na te praten.

Aanmelden
U kunt zich, zolang er plaatsen beschikbaar zijn, voor de lezing inschrijven tot 15 januari 2024 via: www.aanmelder.nl/nma-lezing-2024

Nikita Petrov en Memorial

Memorial werd eind jaren tachtig van de vorige eeuw in de periode van glasnost onder Mikhail Gorbatsjov opgericht, met als doel een monument op te richten ter herdenking van de miljoenen slachtoffers van het Stalinisme. Dit monument, een reusachtige zwerfsteen uit een van de Goelag-werkkampen, verrees in 1990 in Moskou recht tegenover het hoofdkwartier van de Russische geheime dienst (vroeger KGB). Naast het herdenken van de slachtoffers van een 70-jaar dictatuur, heeft Memorial de afgelopen decennia een uniek archief aangelegd van ooggetuigenissen van de Stalinistische terreur én juridische- en sociale hulp verleend aan overlevenden en hun nakomelingen. Memorial is in de loop der jaren uitgegroeid tot het meest gezaghebbende wetenschappelijk informatiecentrum over de gevolgen van het Stalinisme ter wereld. Sinds de negentiger jaren houdt de beweging zich ook bezig met recente mensenrechtenschendingen in Rusland.

Dr. Nikita Petrov (Kyiv, 1957) is vanaf het begin werkzaam bij Memorial. Hij is onderzoeker en vicevoorzitter van het wetenschappelijk informatiecentrum van Memorial. Petrov promoveerde in 2008 aan het Oost-Europa Instituut van de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie ‘De geschiedenis van de veiligheidsdiensten in de voormalige Sovjet-Unie’.

Lees het interview met Dr. Nikita Petrov dat werd gepubliceerd in het Auschwitz Bulletin 2023, nr 4
[PDF bestand opent in nieuw venster of komt bij uw downloads te staan]

Meer over de lezing

Voorgaande sprekers

De 'Nooit Meer Auschwitz' Lezing werd voor het eerst in 2004 gehouden door Raul Hilberg. Na hem volgden vele prominente sprekers.

Lees verder

Lezing 2024

De eenentwintigste Nooit Meer Auschwitz Lezing is gehouden op woensdag 24 januari 2024.  Lees de volledige tekst van de lezing van Historicus Nikita Petrov op deze website.

Lees verder

Annetje Fels-Kupferschmidt onderscheiding

Aan de lezing is een jaarlijkse onderscheiding verbonden die de naam draagt van de in 2001 overleden erevoorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Annetje Fels-Kupferschmidt. 

Lees verder >>

Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!