'Nooit Meer Auschwitz' Lezing

Jaarlijks organiseert het Nederlands Auschwitz Comité in samenwerking met het NIOD, Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de 'Nooit Meer Auschwitz' Lezing.

Elk jaar wordt een prominente gast uitgenodigd om te komen spreken. Aan deze lezing is een jaarlijkse onderscheiding verbonden die de naam draagt van de in 2001 overleden erevoorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Annetje Fels-Kupferschmidt.

Onze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) met middelen uit de Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en de Lotto. Uw deelname aan deze loterijen wordt daarom van harte aanbevolen.

Lezing 2023

De Nooit Meer Auschwitz lezing 2023 werd gehouden door Priester Patrick Desbois op woensdag 25 januari 2023 in Het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam.
Aansluitend ontving Patrick Desbois de Annetje Fels Kupferschmidt Onderscheiding.

Hier leest u de Laudatio, die uitgesproken is door Karel Berkhoff tijdens de Nooit Meer Auschwitz Lezing 2023. Karel Berkhoff is senior onderzoeker bij het NIOD, historicus van Oost-Europa (met name Oekraïne en de Sovjet-Unie) en de Holocaust. Onderzoeksfocus is de Holocaust in Kiev (voornamelijk de Babi Jar-massamoord van september 1941). Hij is Co-directeur van de European Holocaust Research Infrastructure.

Hier leest u de tekst van de Nooit Meer Auschwitz Lezing 2023 door Patrick Debois. N.B. Dit is niet de letterlijke tekst van de lezing maar dit zijn de spreekaantekeningen van Father Desbois, voor de letterlijke tekst kunt u de video-opname bekijken op de website van het Nederlands Auschwitz Comité.

Patrick Desbois

Internationaal erkend en onderscheiden bestrijder van antisemitisme en expert in het opsporen van massagraven van Joodse slachtoffers van de nazi's in Oost-Europa.
Patrick Desbois (Frankrijk 1955) is een rooms katholiek priester. Na zijn studie wiskunde heeft hij aan het katholieke seminarie gestudeerd. Daarna heeft hij Jodendom bestudeerd en bij Yad -Vashem heeft hij antisemitisme bestudeerd. Geïnspireerd door zijn grootvader is hij in Oekraïne, Belarus, Moldavië, Roemenië, Rusland en Litouwen op zoek gegaan naar de nog niet ontdekte massa executie plaatsen en massagraven van Joodse slachtoffers van de nazi’s en hun collaborateurs door middel van het opzoeken en interviewen van ooggetuigen. Zodoende heeft hij de geschiedenis van de Holocaust in Oost-Europa gered. Hiertoe had hij in 2004 de stichting Yahad-In Unum opgericht en deze heeft mede als doel het vergroten van de religieuze tolerantie tussen Christenen en Joden. Priester Desbois is de auteur van “The Holocaust by bullets”, dat in vele talen vertaald is en bekroond is met de Jewish book award in 2008. Zijn werk wordt internationaal erkend en gewaardeerd en hij is meerdere keren onderscheiden zoals onder andere met de Jan Karski onderscheiding, de Medal of Valor door het Simon Wiesenthal Instituut, Légion d’honneur door de president van Frankrijk, Lantos Human Rights Prize en is houder van meerdere eredoctoraten van universiteiten in Amerika, Canada en Israël.

fotografie: Dirk P.H. Spits:

Meer over de lezing

Voorgaande sprekers

De 'Nooit Meer Auschwitz' Lezing werd voor het eerst in 2004 gehouden door Raul Hilberg. Na hem volgden vele prominente sprekers.

Lees verder

Annetje Fels-Kupferschmidt onderscheiding

Aan de lezing is een jaarlijkse onderscheiding verbonden die de naam draagt van de in 2001 overleden erevoorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Annetje Fels-Kupferschmidt. 

Lees verder >>

Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!