'Nooit Meer Auschwitz' Lezing

Jaarlijks organiseert het Nederlands Auschwitz Comité in samenwerking met het NIOD, Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de 'Nooit Meer Auschwitz' Lezing.

Elk jaar wordt een prominente gast uitgenodigd om te komen spreken. Aan deze lezing is een jaarlijkse onderscheiding verbonden die de naam draagt van de in 2001 overleden erevoorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Annetje Fels-Kupferschmidt.

Onze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) met middelen uit de Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en de Lotto. Uw deelname aan deze loterijen wordt daarom van harte aanbevolen.

Lezing 2021

In verband met de Coronamaatregelen hebben we helaas de Nooit Meer Auschwitz Lezing 2021 af moeten gelasten. Op 26 januari 2022 zal professor Deborah Dwork de NMA Lezing houden en de onderscheiding uitgereikt krijgen.

Lezing 2020

De zeventiende Nooit Meer Auschwitz lezing werd gehouden op woensdag 22 januari 2020. De lezing werd uitgesproken  door de voormalig Bundespresident van Duitsland, dhr. Joachim Gauck.
Download de lezing van Joachim Gauck in het Nederlands als pdf bestand of bekijk de Duits gesproken video.

De lezing vond plaats in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Na de lezing werd de Annetje Fels Kupferschmidt Onderscheiding uitgereikt aan de spreker.

Joachim Gauck ontvangt de Annetje Fels Kupferschmidt Onderscheiding uit handen van Jacques Grishaver.
Foto: Dirk Spits

De lezing duurde tot 16:30 uur. Na afloop was er tot 18:00 uur gelegenheid om na te praten met een hapje en een drankje.
Tijdens de lezing werd het muzikale intermezzo verzorgd door het Ze'ev Quartet dat bestaat uit:
Elisabeth Perry - 1e viool;
Liesbeth Ackermans - 2e viool;
Richard Wolfe - altviool;
Mariette Landheer - cello.

Er werden twee stukken gespeeld:
1. Leo Smit (1900-1943)
Strijkkwartet (onvoltooid);

2. Ludwig van Beethoven(1770-1827)
Twee delen uit Strijkkwartet no. 14 op. 131,
Deel 6: Adagio quasi un poco andante (op 'Kol Nidrei'-melodie van Grote Verzoendag');
Deel 7: Allegro.

Bekijk hier de foto's van de Nooit Meer Auschwitz Lezing 2020 

Meer over de lezing

Annetje Fels-Kupferschmidt onderscheiding

Aan de lezing is een jaarlijkse onderscheiding verbonden die de naam draagt van de in 2001 overleden erevoorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Annetje Fels-Kupferschmidt. 

Lees verder >>

Voorgaande sprekers

De 'Nooit Meer Auschwitz' Lezing werd voor het eerst in 2004 gehouden door Raul Hilberg. Na hem volgden vele prominente sprekers.

Lees verder

'Nooit Meer Auschwitz' lezing 2020

Op 22 januari 2020 organiseerde het Nederlands Auschwitz Comité, het NIOD, Instituut voor oorlogs-. holocaust- en genocide studies, en de Sociale Verzekeringsbank voor de zeventiende keer de 'Nooit Meer Auschwitz Lezing'. De lezing werd gehouden door Joachim Gauck.

Lees verder >>

Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!