Professor dr. Deborah E. Lipstadt, 'Nooit Meer Auschwitz' Lezing 2018

Deborah Esther Lipstadt (New York City, 18 maart 1947) is een Amerikaans historica, bekend van haar boeken Denying the Holocaust (1993), History on Trial: My Day in Court with a Holocaust Denier (2005) en The Eichmann Trial (2011).

Zij is "Dorot Professor of Modern Jewish History and Holocaust Studies" aan de Emory-universiteit in Georgia, Verenigde Staten.

Lipstadt was adviseur voor het United States Holocaust Memorial Museum. Daarnaast zetelde ze tussen 1994 en 2004 in de United States Holocaust Memorial Council

Proces

Lipstadt werd door David Irving in 1996 aangeklaagd voor smaad bij het Britse Hooggerechtshof. Dit werd voor een Brits hof gedaan omdat voor een Amerikaans hof Irving zelf moest aantonen dat de beweringen van Lipstadt foutief waren. Lipstadt werd verdedigd door Holocaust-kenner Robert Jan van Pelt. Op 11 april 2000 oordeelde een Britse rechtbank echter dat er geen sprake is van smaad en omschreef Irving als holocaust-ontkenner die doelbewust bewijsmateriaal manipuleert voor eigen ideologische doelen.

'Nooit Meer Auschwitz' Lezing gemist?

U kunt de lezing als Nederlandse tekst downloaden via deze link. Voor de Engelse versie zie deze link.
Of bekijk de opname van de lezing op onze filmpagina.

 

Meer over de lezing

'Nooit Meer Auschwitz' Lezing

Jaarlijks organiseert het Nederlands Auschwitz Comité in samenwerking met het NIOD, instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, en de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de 'Nooit Meer Auschwitz' Lezing.

Lees verder >>

Voorgaande sprekers

De 'Nooit Meer Auschwitz' Lezing werd voor het eerst in 2004 gehouden door Raul Hilberg. Na hem volgde vele prominente sprekers.

Lees verder

Annetje Fels-Kupferschmidt onderscheiding

Aan de lezing is een jaarlijkse onderscheiding verbonden die de naam draagt van de in 2001 overleden erevoorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Annetje Fels-Kupferschmidt. 

Lees verder >>

Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!