'Nooit Meer Auschwitz' Lezing 2022

Deborah Dwork

Op woensdag 26 Januari 2022 wordt de 18e 'Nooit meer Auschwitz' Lezing uitgesproken door Deborah Dwork.
Professor Deborah Dwork is een Amerikaans hoogleraar in de geschiedenis van de Holocaust en de oprichter van het Strassler Center voor Holocaust en Genocide studies alsmede oprichter van Center for the Study of the Holocaust, Genocide, and Crimes Against Humanity aan het Ralph Bunche Institute for International Studies aan City University in New York. 
Ze wordt internationaal geprezen voor haar wetenschappelijke prestaties en ze is de autoriteit op het gebied van universitaire educatie over de Holocaust en heeft vele promovenda in Holocaust en Genocide studies begeleid.

Zij is een van de eerste historici die de persoonlijke verhalen van overlevenden ging opnemen en ging gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek en educatie.
Zij schreef vele boeken en publicaties, verzorgde panel discussies, trad op in de media en verleende haar medewerking aan documentaires en filmproducties. Zij ontving meerdere onderscheidingen. Haar boeken zijn genomineerd, onderscheiden en in vele talen vertaald. Verder zit zij in vele raden van advies en werkt zij met vele non profit organisaties die zich bezig houden met educatie over de Holocaust. 
Enkele bekende en onderscheiden boeken zijn : Children With A Star waarin ze niet de volwassenen maar het kind en diens belevingswereld van de Holocaust centraal zette. Haar boek Auschwitz, geschreven in samenwerking met Robert Jan Van Pelt, is verfilmd door BBC.
Professor Dwork is een wetenschapper maar bovenal een toegewijd leraar en mentor voor haar studenten die haar waarderen om haar commitment om de nieuwe generatie van Holocaust wetenschappers op te leiden.

(foto: Jonathan Edelman)

Meer over de lezing

'Nooit Meer Auschwitz' Lezing

Jaarlijks organiseert het Nederlands Auschwitz Comité in samenwerking met het NIOD, instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, en de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de 'Nooit Meer Auschwitz' Lezing.

Lees verder >>

Annetje Fels-Kupferschmidt onderscheiding

Aan de lezing is een jaarlijkse onderscheiding verbonden die de naam draagt van de in 2001 overleden erevoorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Annetje Fels-Kupferschmidt. 

Lees verder >>

Voorgaande sprekers

De 'Nooit Meer Auschwitz' Lezing werd voor het eerst in 2004 gehouden door Raul Hilberg. Na hem volgden vele prominente sprekers.

Lees verder

Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!