Een theatrale wandeling aansluitend aan de Nationale Holocaust Herdenking

Op zondag 29 januari jl. was er aansluitend op de Nationale Holocaust Herdenking twee keer een theatrale route van het Wertheimpark naar het Namenmonument: Tegen het vergeten, georganiseerd door Theater Na de Dam en gespeeld door vier Amsterdamse jongeren. Beide voorstellingen waren volgeboekt, het publiek was ontroerd en er was aandacht op landelijke televisie, radio en in de krant.

Tegen het Vergeten is een belangrijke route langs vergeten verhalen die dankzij vier piepjonge acteurs aan het licht worden gebracht. (...) ‘Vergeten’, besluit het viertal, ‘verplaatst zich soms van voren in je hoofd naar achteren. Het heeft er niets mee te maken of iets minder belangrijk wordt of niet' (Theaterkrant)". Theaterkrant maakte een reportage.

Ook Het Parool maakte een reportage: “Met de jongerenvoorstellingen wil Theater Na de Dam de herinnering aan de Holocaust levend en persoonlijk houden, ervoor zorgen dat jongeren op een actieve manier verbinding kunnen maken met de geschiedenis uit hun omgeving. Voor de verstelling verplaatsen de jongeren zich in hun karakter. Hoe zouden zij zich hebben gevoeld tijdens de oorlog? Wat zouden zij doen of denken?” (Het Parool).

Foto’s Guido Bosua - klik op de foto's om ze groot te bekijken

Ik vind dat jongeren heel weinig over de Holocaust praten, het is natuurlijk niet echt een gezellig onderwerp. Maar het is belangrijk dat we die verhalen niet vergeten, we kunnen veel van de geschiedenis leren” aldus Olivia, een van de jonge spelers in Het Parool.

Lis, een van de jongeren, en Andrada Maria Simo waren te gast bij Renze Klamer op NPO Radio 1.
Luister het hier terug.

Olivia en Titus, twee van de jongeren die in Tegen het vergeten speelden, werden geïnterviewd door de NOS. Jaïr Stranders mocht in de voorbeschouwing van de Nationale Holocaust Herdenking aan Rob Trip vertellen wat het belang is van de jongerenprojecten. Bekijk de televisie-uitzending.

Foto: Femke Heskes
Verder lezen

Nationale Holocaust Herdenking

Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day.

Lees verder

Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!