Nationale Holocaust Herdenking 2021

Op zondag 31 januari 2021 organiseerde het Nederlands Auschwitz Comité de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheimpark in Amsterdam.
Vanwege de coronamaatregelen verliep deze herdenking anders dan normaal. De stille tocht kon helaas niet doorgaan en de herdenking in het Wertheimpark zelf was besloten. We hopen van harte en hebben er vertrouwen in dat we volgend jaar weer met zijn allen bijeen kunnen komen om samen te herdenken.
Het programma van de herdenking begon om 11.30 uur. Na de herdenking werden er kransen en bloemen bij het monument gelegd.

Herdenking gemist?
De hele herdenking is uitgezonden door de NOS op NPO 1. U kunt deze uitzending nog terugkijken via Uitzending Gemist.

Sprekers
Bij het monument hebben Jacques Grishaver (voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité), Khadija Arib (voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal),  Femke Halsema (burgemeester van Amsterdam),  Rudie Cortissos (overlevende) en Noah Knijff (namens de jongere generatie) gesproken. Klik op de namen van de sprekers om de toespraken te lezen (pdf bestanden openen in nieuw venster). 

Leerlingen van de Joodse basisschool Rosj Pina schrijven elk jaar verhalen op van familie of bekenden die de Sjoa hebben meegemaakt. Deze verhalen zijn een eerbetoon aan hen. Raphael de Bruijn, Meijer Krant en Ella Zelcer vertelden hun verhaal.

De Jizkor- en kaddisj gebeden zijn uitgesproken door Rabbijn Menno ten Brink.

Muziek
Het Carmel Trio o.l.v. Doron Peper, het Zigeunerorkest Brandt en violiste Noa Wildschut met pianist Yoram Ish-Hurwitz zorgden voor de muzikale omlijsting van deze plechtigheid.

 

fotografie: Dirk P.H. Spits

Meer over de herdenking

Nationale Holocaust Herdenking

Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. 

Lees verder

Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!