Nationale Holocaust Herdenking 2020

Op zondag 26 januari 2020 organiseerde het Nederlands Auschwitz Comité de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheimpark in Amsterdam.
Verzamelpunt was het Stadhuis van Amsterdam.
Om 10.55 uur vertrok de Stille Tocht naar het Wertheimpark. Via het Meester Visserplein, Jonas Daniël Meijerplein en de Plantage Middenlaan liep de stoet naar het Wertheimpark.
Het programma van de herdenking begon om 11.30 uur. Na de herdenking konden particulieren en organisaties hun kransen en bloemen bij het monument leggen.

Herdenking gemist?
De hele herdenking is uitgezonden door de NOS op NPO 1. U kunt deze uitzending nog terugkijken via Uitzending Gemist.

Sprekers
Bij het monument hebben minister-president Mark Rutte, burgemeester van Amsterdam  Femke Halsema, Jacques Grishaver (voorzitter Nederlands Auschwitz Comité), Eva Weyl (overlevende van Kamp Westerbork) en Lisa Blanken (deelnemer NAC Polenreis 2019) gesproken. Klik op de namen van de sprekers om de toespraken te lezen (pdf bestanden openen in nieuw venster). 

De Jizkor- en kaddisj gebeden zijn uitgesproken door Rabbijn Menno ten Brink.

Historisch moment
Premier Rutte heeft in zijn toespraak excuses aangeboden namens de Nederlandse regering voor het handelen van de Nederlandse overheid in de Tweede Wereldoorlog.
Hij bood excuses aan "voor het overheidshandelen van toen, nu de laatste overlevenden nog onder ons zijn". Volgens Rutte is de Nederlandse regering in de oorlog tekortgeschoten als "hoeder van recht en veiligheid".
Daarbij onderstreepte de premier dat "geen woord zoiets groots en gruwelijks als de Holocaust ooit kan omvatten".
Bekijk dit moment via de opname van de NOS.

Muziek
Het Carmel Quintet, het Zigeunerorkest Brandt en klarinettist Marcel Salomon zorgden voor de muzikale omlijsting van deze plechtigheid.

Basisschool Rosj Pina
Leerlingen van de Joodse basisschool Rosj Pina schrijven elk jaar verhalen op van familie of bekenden die de Sjoa hebben meegemaakt. Deze verhalen zijn een eerbetoon aan hen. 
Klik op de link voor een drietal fragmenten.

Lunch
Na de herdenking vond er een besloten lunch plaats. Dit is de toespraak die Jacob Kohnstamm op uitnodiging van het Comité hield tijdens de lunchbijeenkomst.

fotografie: Dirk P.H. Spits

Meer over de herdenking

Nationale Holocaust Herdenking

Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. 

Lees verder

Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!