Hun verhalen doven langzaam uit want het zijn inmiddels tachtigers en negentigers en elk jaar worden het er minder. Daarom is het zo belangrijk dat we stil staan en herdenken want anders zouden we zomaar de lessen uit de historie kunnen vergeten.

Asje van Dijk, burgemeester van Barneveld

Nationale Holocaust Herdenking

Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genocides. Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers. Rondom deze dag worden in Nederland door vele organisaties activiteiten georganiseerd. Bekijk het volledige programma op de website van Holocaust Memorial Day.
De activiteiten worden afgesloten met de Nationale Holocaust Herdenking welke plaats vindt in Amsterdam op de laatste zondag in januari.

Herdenking 2021

Op zondag 31 januari 2021 organiseert het Nederlands Auschwitz Comité de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark in Amsterdam.

U bent van harte welkom in de hal van het Stadhuis van Amsterdam vanaf 10.00 uur. Om 11.00 uur vertrekt van daar een Stille Tocht naar het Wertheimpark. De Herdenking begint om 11.30 uur en zal rond 12.15 eindigen. Na de herdenking kunnen particulieren en organisaties kransen en bloemen bij het monument leggen. De Stille Tocht en de Herdenking worden live door de NOS uitgezonden.

Het programma samengevat:

10.00 uur Verzamelen voor de Stille Tocht in de hal van het Stadhuis te Amsterdam, hoofdingang aan de Amstelzijde.
10.55 uur Start Stille Tocht naar Wertheimpark.
11.30 uur Herdenking bij het Spiegelmonument "Nooit meer Auschwitz".
12.15 uur Einde plechtigheid

De plechtigheid begint met een welkomstwoord door de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Jacques Grishaver. Aansluitend zullen diverse sprekers het woord voeren. Op deze site zal vermeld worden welke sprekers dit zijn zodra dat bekend is.

Muzikale omlijsting zal plaatsvinden door het Carmel kwartet o.l.v. Doron Peper. Tijdens het programma verwoorden de Sinti en Roma hun gevoelens in muziek. 
Rabbijn Menno ten Brink zal de Jizkor- en Kaddishgebeden uitspreken en de aanwezigen verzoeken een minuut stilte in acht te nemen.

De officiële kransenlegging zal worden geopend door overlevenden van de Holocaust, samen met het Bestuur van het Nederlands Auschwitz Comité. Vertegenwoordigers van zusterorganisaties van het NAC, schoolkinderen, hoogwaardigheidsbekleders en vertegenwoordigers van zo’n 35 landen zullen hierna hun kransen op het monument leggen. De plechtigheid wordt afgesloten met een défilé van alle aanwezigen langs het Spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’.

Terugblik

Herdenking 2020

Op zondag 26 januari 2020 organiseerde het Nederlands Auschwitz Comité de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheimpark in Amsterdam.

Lees verder

Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!