31|10|2024
Sinds 3 oktober is in het Verzetsmuseum Amsterdam de nieuwe vaste tentoonstelling De voormalige Nederlandse koloniën: van Tweede Wereldoorlog naar onafhankelijkheid te zien. Deze tentoonstelling, met aandacht voor de Joodse geschiedenis, biedt een indringende kijk op de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Indonesië, Suriname en de Nederlands-Caribische eilanden, en hoe deze gebeurtenissen bijdroegen aan de strijd voor onafhankelijkheid. De expositie vertelt meer dan dertig persoonlijke verhalen die de impact laten zien van de Japanse bezetting op Indonesië en de strategische rol van Suriname en de Caribische eilanden in de geallieerde oorlogsindustrie, waaronder de cruciale leveringen van bauxiet en brandstof voor Amerikaanse gevechtsvliegtuigen.
Foto: Jason Chong, Verzetsmuseum Amsterdam
Ook wordt aandacht besteed aan de behandeling van Joodse mensen in deze periode.
Nadat Nederland is bezet door nazi-Duitsland, proberen duizenden Nederlandse Joden te vluchten naar de koloniën. Het verhaal van de 5-jarige Bob Horowitz en zijn ouders bij hun aankomst in Suriname. Ze worden tot hun schrik opgesloten.
Japan, hoewel niet gedreven door antisemitisme, start in voormalig Nederlands-Indië in 1943 onder druk van nazi-Duitsland toch een anti-Joodse campagne. Anne Ruth Wertheim deelt haar verhaal over haar overplaatsing in 1944 van een Japans interneringskamp naar een speciaal kamp voor Joodse gevangenen.
Bezoekers krijgen inzicht in de blijvende invloed van deze geschiedenis op de huidige samenleving, met als centraal thema de pijn van het koloniale verleden en de krachtige impact van persoonlijke verhalen.
De tentoonstelling De voormalige Nederlandse koloniën: van Tweede Wereldoorlog naar onafhankelijkheid is inbegrepen bij een toegangskaartje voor het Verzetsmuseum.
Foto: Jason Chong, Verzetsmuseum Amsterdam
Boeken & DVD's
(in de toekomst)