Actueel

22 | 07 | 2024

Joden in Europa ervaren meer antisemitisme

Veel Joden in Europa ervoeren al voor de oorlog in Gaza een toename van haat en discriminatie. Dat blijkt uit een enquête van het Europees Bureau voor de Grondrechten (FRA) onder bijna 8000 Joden in dertien EU-lidstaten.
Het onderzoek werd afgenomen voor de aanslagen van Hamas op 7 oktober en de oorlog in Gaza, maar in het rapport zijn ook verklaringen over antisemitisme na oktober vorig jaar opgenomen.
Van alle ondervraagden geeft 96 procent aan antisemitisme te hebben ervaren in het afgelopen jaar. De helft zegt zich zorgen te maken over hun veiligheid en die van hun familie, en ruim 70 procent verbergt de eigen Joodse identiteit soms.

Nederland scoort slechter dan gemiddeld

Nederland springt er op enkele vlakken negatief uit: in ons land denkt 83 procent van de ondervraagden dat het aantal gevallen van antisemitisme in de afgelopen vijf jaar is gestegen. Alleen in Duitsland is dit percentage hoger (86). Gemiddeld over alle landen denkt 80 procent dat het probleem van antisemitisme in hun land de laatste jaren groter is geworden.
Het deel dat vijandige uitingen tegenover Joden op openbare plaatsen in het land als groot probleem ziet, is onder Nederlandse Joden relatief groot met 72 procent. Alleen in Frankrijk (88), België (80) en Duitsland (77) is het percentage hoger.
90 procent van de respondenten in ons land is negatieve stereotypen tegengekomen die Joden ervan beschuldigen de wereldmacht in handen te hebben, evenals financiën, de media, politiek en economie. Ook zegt een relatief groot deel van de Nederlandse Joden (68 procent) geweldoproepen tegen Joden te hebben meegemaakt en bepaalde buurten uit veiligheidsoverwegingen te mijden (42 procent).

De enquête is afgenomen onder 7992 deelnemers in de EU-lidstaten België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Spanje, Tsjechië en Zweden. Zo'n 96 procent van de Joden in de EU woont in die landen.

De onderzoekers benadrukken dat de conclusies niet representatief zijn, maar noemen de bevindingen wel betrouwbaar en in overeenstemming met vergelijkbare data over antisemitisme in Europa.
FRA deed hetzelfde onderzoek al eens in 2012 en 2018. Vergeleken met het laatste onderzoek zijn er geen grote verschillen.
In het onderzoek wordt ook aandacht besteed aan de gestage groei van online antisemitisme. Bijna alle deelnemers vinden antisemitisme op internet en sociale media in hun land een groot probleem. Weinigen maken daarvan melding bij autoriteiten. Het deel dat wel melding maakte van online antisemitisme, was vaak ontevreden over hoe hun klacht werd afgehandeld.

FRA benoemt ook enkele positieve ontwikkelingen. Zo wordt gewezen op pogingen van de EU-lidstaten om (online) antisemitisme systematisch tegen te gaan. "Maar het overloopeffect van het conflict in het Midden-Oosten ondermijnt deze zwaarbevochten progressie."

Bron: NOS Nieuws

Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!