Actueel

30 | 05 | 2024

De Nederlandse Zigeunerrazzia

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat op 16 mei 1944 in Nederland de zogenaamde Zigeunerrazzia plaatsvond. In de vroege ochtend van 16 mei werden, op bevel van de Duitsers, door het hele land Sinti en Roma opgepakt en op transport gezet naar doorgangskamp Westerbork.

Op diezelfde dag werden ook ruim 200 woonwagenbewoners opgepakt. Sommige burgemeesters grepen de zigeunerrazzia aan om gelijk af te komen van wat zij zagen als onaangepaste en ongewenste elementen in hun gemeente. Ook de woonwagenbewoners werden op de trein gezet naar Westerbork, maar werden na aankomst daar meteen weer vrijgelaten door kampcommandant Gemmeker. Datzelfde geldt voor de Roma en Sinti die een buitenlands paspoort hadden. 

Drie dagen later, op 19 mei 1944, zijn 245 Sinti en Roma vanuit Westerbork afgevoerd naar vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, waar een apart ‘Zigeunerlager’ voor Sinti en Roma was ingericht, en van daaruit soms door naar andere concentratie- en werkkampen. 

Van de 245 weggevoerde Sinti en Roma uit ons land hebben slechts 30 mensen de verschrikkingen van de kampen overleefd.
In heel Europa zijn naar schatting meer dan 500.000 Roma en Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord. Roma en Sinti zelf denken dat het aantal slachtoffers in werkelijkheid nog veel hoger ligt, vooral omdat Roma en Sinti vaak niet geregistreerd stonden in de landen waar zij woonden. Voor meer informatie zie Het lot van Sinti en Roma in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!