Actueel

06 | 02 | 2025

Jacques Grishaver neemt afscheid als voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité

Na 27 jaar van onvermoeibare inzet neemt Jacques Grishaver afscheid als voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, tijdens een besloten bijeenkomst in de ambtswoning van de burgemeester van Amsterdam. Onder zijn leiding groeide het Comité uit tot een organisatie van nationale betekenis. Jacques Grishaver, soms omschreven als straatvechter en pitbull, laat een indrukwekkend erfgoed na.
Jacques Grishaver trad in 1998 aan als voorzitter en transformeerde het Auschwitz Comité in de daaropvolgende decennia. "We hebben als Comité veel bereikt," blikt hij terug. "Van vernieuwende projecten tot internationale erkenning. Maar dat ging niet zonder offers, zowel privé als professioneel. Toch kijk ik met trots terug op wat we samen hebben neergezet."

Foto's Dirk P.H. Spits

De toekomst van het Comité

Jacques Grishaver benadrukt het belang van het bereiken van jongeren. "Het is cruciaal om de herinnering aan de Holocaust levend te houden en te blijven waarschuwen tegen antisemitisme, racisme en uitsluiting," zegt hij. "Het bereiken van jongeren wordt een nieuwe pijler naast onze bestaande speerpunten." Met zijn afscheid als voorzitter sluit Jacques Grishaver een hoofdstuk af, maar zijn toewijding aan het Comité blijft. "Ik blijf beschikbaar om mijn kennis te delen, maar Loes, mijn vrouw, en ik gaan ook genieten van meer vrije tijd. Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk."

Jacques Grishaver laat een organisatie achter die stevig verankerd is in de samenleving, met duidelijke speerpunten zoals de jaarlijkse Polenreis, het Namenmonument, de Nationale Herdenking en de Nooit Meer Auschwitz Lezing. Met vertrouwen kijkt hij naar de toekomst van het Comité: “De strijd tegen antisemitisme en uitsluiting is belangrijker dan ooit. Ik weet zeker dat het Comité een krachtige stem blijft in deze strijd.”
De fakkel wordt doorgegeven aan Linda Clewits, die al jarenlang deel uitmaakt van het bestuur. "Mijn boodschap aan haar is: blijf bij jezelf en zorg dat je een goede groep om je heen hebt. Alleen samen bereik je iets."

Hoogtepunten onder het voorzitterschap van Jacques Grishaver

  1. Jaarlijkse Polenreizen (sinds 2000): De traditie van reizen naar Auschwitz werd uitgebreid van een tweejaarlijks naar een jaarlijks evenement, waardoor meer mensen de kans kregen deze indrukwekkende reis te maken.
  2. Nooit Meer Auschwitz Lezing (sinds 2004): Deze jaarlijkse lezing groeide uit tot een belangrijke traditie waarin sprekers reflecteren op de Holocaust en de relevantie ervan voor vandaag.
  3. Voorleesmarathon 102.000 Namen (sinds 2005): Een uniek project samen met Herinneringscentrum Kamp Westerbork, waarin de namen van alle uit Nederland afkomstige Holocaustslachtoffers werden voorgelezen, als symbool van herinnering en erkenning.
  4. Nationale Holocaust Herdenking (sinds 2012): De Auschwitz Herdenking werd getransformeerd tot de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking, waarmee het Comité een nog bredere maatschappelijke verankering kreeg.
  5. Nationaal Holocaust Namenmonument (2021): Het grootste project van het Comité onder Grishavers leiding, gerealiseerd na vijftien jaar inzet. Dit monument herdenkt de 102.000 tijdens Holocaust vermoorde Nederlandse Joden, Roma en Sinti die geen graf hebben. Het monument, naar ontwerp van Daniel Libeskind ontving diverse prijzen, waaronder de Amsterdamse Architectuurprijs 2022 en de Gouden Piramide.
  6. Groei en modernisering van het Comité: Onder Grishavers leiding breidde het Comité uit en professionaliseerde het zich. Initiatieven zoals een nieuwsbrief en de oprichting van een redactie zorgden voor betere communicatie en een groter bereik.

Foto's: Sandy Grishaver-Kalisingh

Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!