Actueel

28 | 06 | 2024

Kabinet stelt 1 miljoen euro extra per jaar beschikbaar voor Holocaustonderwijs

Het demissionaire kabinet trekt vanaf volgend jaar 1 miljoen euro extra uit om de kennis over de Holocaust onder Nederlanders te verbeteren. Dat staat in het Nationaal Plan Versterking Holocausteducatie.

Voor elke leeftijd en voor iedere doelgroep moet volgens het demissionaire kabinet voldoende kwalitatief lesmateriaal beschikbaar zijn. "Daarom wordt in afstemming met docenten lesmateriaal waar nodig verbeterd en overzichtelijker aangeboden." Verder wordt ingezet op de training en de professionalisering van docenten en op middelen om misinformatie over de Holocaust te bestrijden. Ook moet het plan scholen helpen om onder schooltijd plekken zoals herinneringscentra of het Nationaal Holocaust Museum te bezoeken.
Alle leerlingen moeten in hun schoolcarrière minstens één keer een betekenisvolle plek bezoeken die met de Holocaust te maken heeft, vinden de ministeries en coördinator Verdoner. Het is aan scholen zelf om die bezoeken te regelen, maar de overheid wil die zoveel mogelijk aanmoedigen. Zo krijgen herinneringsplekken als Kamp Westerbork steun voor het ontvangen van klassen.

Docenten kunnen putten uit een “schat aan materiaal” om les te geven over de Holocaust, maar er is geen overzicht van al die informatie en de kwaliteit ervan, staat in het plan. Het demissionaire kabinet wil daarom een analyse van al het lesmateriaal. Ook gastlessen over de Holocaust worden aangemoedigd. Volgens de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding is het “belangrijker dan ooit” om verhalen van de Holocaust aan jongere generaties door te geven. “Herdenken maakt de samenleving weerbaar.”

Bron: ANP

Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!